вторник, 22 май 2018 г.

Прехвалената ракета на Путин прелетяла едва 40 км преди да падне


Президентът Владимир Путин се похвали през март т.г. с няколко нови ядрени ракети, които могат да носят бойни глави на хиляди километри и да поразят всяка точка на земното кълбо. Обаче не е лошо поне едно от новите оръжия да е минало успешно изпитание на полигон, съобщава американският тв канал CNBC. На Русия все още й предстои да извърши най-малко един положителен тест на прехвалените и рекламирани оръжия, предава Нюз.ру.

През периода от януари 2017 г. до февруари 2018 г. Русия е извършила четири изпитателни полета с новата крилата ракета. И всеки опит е завършил с крушение. Най-успешният тест е бил полет с продължителност не повече от 2 минути. Тогава ракетата преодоляла разстояние от 22 мили - около 35-40 км, след което станала неуправляема и паднала на земята. А най-краткият опит е бил само 4 секунди.

По проект ракетата се изстрелва с обикновени двигатели, а после се включват ядрените, благодарение на които снарядът е способен да лети относително безшумно, на ниска височина и да остане незабелязан. Но, по информация на тв канала, именно при включването на ядрените двигатели се стигало до падането на крилатата ракета.

Изстрелванията били насрочвани и провеждани по заповед на чиновници от Кремъл, независимо от възраженията на експерти, които предупреждавали, че ракетните системи са още далеч от работоспособност.

През март Путин се похвали, че на централния полигон в Русия се е състоял успешен полет на нова руска крилата ракета с ядрени установки. Според него по време на полета били достигнати мощностите и съответната тяга.

"Осъщественият пуск на ракетата и изпитанията позволяват да се премине към създаването на принципно нов вид оръжие", обясни тогава президентът.

По-късно заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов сподели подлобности за ракетата. Той поясни, че тепърва ще става възможно тя да работи благодарение на огромните усилия на руските учени-атомници, които били свършили голяма практическа работа.