четвъртък, 24 май 2018 г.

Борисов и Заев заедно на гроба на Св. Константин Кирил Философ


Българската и македонската делегации, водени от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев пристигнаха в базиликата „Сан Клементе" в Рим, където е гробът на св. Константин Кирил Философ.

За първи път представители на България и Република Македония почитат съвместно паметта и делото на светите братя Кирил и Методий.

Западно и средноевропейският митрополит Антоний заяви, че „въпросът със статута на Македонската православна църка не е решен, а докато не бъде свалена схизмата, няма как да бъде направено съслужение“.

„Сан Клементе" е християнска базилика в Рим. На 14 февруари 869 г. там е погребан св. Кирил Философ. Гробът на св. Кирил е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

Борисов влезе пръв в базиликата. Преди литургията българският премиер се снима с много туристи. Наложи се дори и да помоли Заев да го изчака секунда, докато траеха фотосесиите.