четвъртък, 24 май 2018 г.

Борисов отива на аудиенция при папа Франциск


Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май. Днес премиерът заминава на посещение в Рим и утре (25 май) ще бъде приет от папа Франциск във Ватикана. Това съобщи правителствената информационна служба.

Поводът е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Българската делегация, ръководена от Борисов, включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.

За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено съвместно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев.

Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността. Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство на 1 август 2017 г.

При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма „Св. Павел ала Регола“, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.

„Аудиенцията във Ватикана е огромен жест на папата към българския народ, към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали писменост“, коментира премиерът Борисов при посещението си в Рим.

1 коментар:

  1. Можеше поне някъде да се спомене, че Кирил и Методи са провъзгласени за ПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА. При това не от кой да е, а от високоуважавания (!) папа Йоан-Павел 2!
    Все пак, не всички членове на ЕС могат да се похвалят с такова нещо!
    Иначе, това, че в Рим отива и македонска делегация е добре.

    ОтговорИзтриване