петък, 25 май 2018 г.

ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорност за малайзийския самолет


ЕС и НАТО призоваха днес Русия да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет в Украйна през 2014 г., предаде Ройтерс.

Това стана ден, след като екипът от международни следователи огласи междинния си доклад, според който полет МН17 е свален от руска ракета, транспортирана до Донбас от руска военна бригада.

При катастрофата загинаха всички 298 души на борда. По-голямата част от тях бяха граждани на Холандия.

"Евросъюзът потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността", се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.
Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изтъква, че свалянето на пътническия самолет е световна трагедия.

"НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки", заявява Столтенберг.

Същевременно стана ясно, че Холандия и Австралия ще държат Русия отговорна заради ролята й в свалянето на малайзийския самолет. Двете страни излязоха със съвместно изявление, огласено от холандското правителство. И двете страни са информирали за намеренията си Москва.

Следователите от Съвместната следствена група (ССГ) се въздържаха вчера да кажат кой точно е изстрелял фаталната ракета. Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, изтъкна холандският прокурор Фред Вестербеке.

Днес обаче холандският външен министър Стеф Блок заяви, че резултатите от разследването сочат пряка намеса на Русия. Според него опитите да се търси отговорност от Москва за свалянето на самолета съгласно международното право ще бъдат различен, паралелен процес от текущото разследване, което има за цел да бъде установена индивидуалната наказателна отговорност.

"Ще искаме от Русия компенсация за жертвите", посочи дипломат номер 1 на Ниската земя.

Москва още вчера отхвърли изводите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар