неделя, 5 март 2023 г.

Първи украински пилоти са в САЩ, за да преценят уменията им в управление на щурмови самолети, включително F-16

Двама украински пилоти са пристигнали за първи път във военна база в Съединените щати, за да могат американски инструктори да оценят уменията им да се научат да управляват щурмови самолети, включително F-16, съобщава телевизията NBC.


Пилотите ще бъдат обучавани на симулатори. До края на месеца в американската военна база ще пристигнат още до10 украински пилоти.

Пристигането на първите двама пилоти бележи първия път, когато украински пилоти пътуват до САЩ, за да бъдат оценени уменията им от американски военни инструктори. Длъжностни лица заявиха, че усилията имат две цели: да подобрят уменията на пилотите и да преценят колко време може да отнеме подходяща програма за обучение.

Официалното лице Колин Кал заяви пред комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, че САЩ не са взели решение да предоставят F-16, нито пък съюзниците и партньорите на САЩ.

Други представители на отбраната на САЩ заявиха, че обучението може да бъде съкратено до шест до девет месеца, в зависимост от знанията на пилотите за изтребителите.

Украинските власти са казали на САЩ и други съюзници, че имат по-малко от 20 пилоти, готови да пътуват до САЩ, за да се обучават на F-16 и още около 30, които биха могли да бъдат обучени в близко бъдеще, според американски и западни служители.

Може да подкрепите блога с дарение! Блогът се издържа единствено от дарения. Не получава финансиране и не публикува реклама!