вторник, 11 април 2023 г.

В Украйна арестуваха нови руски шпиони

СБУ(Службата за сигурност на Украйна) разкри двама информатори в Харковска област, шпионирали украински отбранителни линии на границата с Руската федерация.



Контраразузнаването на Службата за сигурност неутрализира група информатори на ФСБ по време на специална операция в освободените райони на Харковска област.



Те се оказаха двама жители на деокупирания Вовчанск, привлечени от врага за извършване на разузнавателна и подривна дейност в източната част на района.
 

Предателите са събирали разузнавателна информация за окупаторите за местонахождението на бази и придвижвания на отбранителните сили на територията на община Вовчан.

 


На първо място, те са се интересували от информация за отбранителните линии по границата с Руската федерация и пунктове за временно разполагане на подразделения на Службата за сигурност и Националната полиция.

Агресорът е търсил и информация за актуалната обществено-политическа обстановка в пограничния район, пунктовете за доставка на хуманитарна помощ за цивилни.
 
Разузнавателните данни са били необходими на окупаторите за подготовка на диверсии и ракетно-артилерийски удари по украински обекти.
 
Според разследването един от членовете на вражеската група е местен жител, който веднага след превземането на част от района доброволно е сътрудничил на агресора.
 
В същото време той започна да изпълнява задачи за разузнаване на противника едва в началото на тази година.
 
Впоследствие замесеният в подривната дейност въвлича свой познат, който след това го свързва пряко с руското ФСБ.


За комуникация с руските специални служби замесените лица са използвали месинджъра Telegram в съответствие с мерките на конспирацията.
 
При претърсвания в жилищата на извършителите са открити мобилни телефони, с които са си кореспондирали с ФСБ.
 
В момента те са с мярка за неотклонение "задържане под стража".

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение