сряда, 19 юли 2023 г.

В Полша арестуваха 15 руски шпиони, които са се опитвали да взривят влакове с оръжие за Украйна

Разбита от Националната прокуратура и Агенцията за вътрешна сигурност, руската разузнавателна мрежа, действаща в Полша, е планирала да взриви влакове с оръжие и хуманитарна помощ за Украйна, съобщи в сряда "Газета полска".


"Газета Полска" съобщи днес (19.07.23г.), че Агенцията за вътрешна сигурност заедно с клона на Националната прокуратура в Люблин са разбили най-голямата руска разузнавателна мрежа в историята, действаща в Полша.

"Общо от март до юли тази година са задържани 15 души, които са обвинени в шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ. Грозят ги до 10 години затвор", съобщи личният лекар.

Според изданието те са граждани на Беларус, Русия и Украйна.

Констатациите на изданието показват още, че те са получавали задачи дистанционно директно от Москва, а след приключването им са събирали възнаграждения в криптовалути (основно биткойни), които след това са разменяли за пари в брой. "Членовете на шпионската мрежа, поръчани от руснаците, не само трябваше да събират информация, да фотографират военни и цивилни обекти или да подклаждат антиукраински и антинатовски настроения, но и да подготвят актове на саботаж", пише вестникът.

"Газета полска" научи, че в 66-томното досие има материали, които показват, че са планирали да взривят влакове с превози на оръжие и хуманитарна помощ за Украйна. "Ето защо първите арести са извършени по това  време. Рискът от атаки е бил твърде голям, за да продължи наблюдението на групата" - обяснява пред изданието човек, запознат с материалите по случая.

Шпионската мрежа е създадена в началото на тази година, по-малко от година след руската атака срещу Украйна.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение