събота, 15 юли 2023 г.

Естония екстрадира руски агент в САЩ

Естония екстрадира в САЩ руснака Вадим Конощенко, който e обект на разследване от САЩ за незаконно придобиване на технологии и оръжия за руската отбранителна индустрия.

Вадим Конощенок

Твърди се, че Конощенок вероятно е служител на ФСБ. Той беше арестуван в Естония с предварителна заповед за арест, издадена от САЩ. Той трябваше да се яви пред федерален съдия в Бруклин днес.

Според обвинителния акт обвиняемите, сред които и служител на Федералната служба за сигурност на Русия, незаконно са купували и изнасяли електронни компоненти, част от които биха могли да бъдат използвани при разработването на ядрени и хиперзвукови оръжия, квантови изчисления и други военни технологии.

Твърди се, че обвиняемите са свързани с базираните в Москва компании Sernia Engineering и "Сертал", които работят под ръководството на руските разузнавателни служби за закупуване на модерна електроника и оборудване за руския военно-промишлен комплекс и изследователския сектор.

Един от обвиняемите, 57-годишният жител на Москва Алексей Иполитов, получил искания за електроника и ги предал на съучастници – служителите на "Сертал" Евгений Гринин, на 44 години, и Светлана Скворцова, на 41 години, които осигурявали финансиране и транспортни маршрути.

Друг участник в схемата, 52-годишният Борис Лившитс, е отговарял за закупуването на стоки от американски компании. Той координира дейността си с други участници в схемата – гражданите на САЩ Алексей Брейман и Вадим Йермоленко, както и с агента на ФСБ Вадим Коношченко.

Последният се е занимавал с директен превоз на закупено оборудване през границата на Русия с Естония. Става дума за електроника с двойна употреба, тактически военни боеприпаси и други стоки, подлежащи на експортен контрол.

През октомври и ноември 2022 г. Коношченко беше задържан два пъти, докато пресичаше естонската граница, когато бяха открити полупроводници, американски 6,5-милиметрови куршуми, тактически боеприпаси и военни снайперистки патрони 0,338 калибър.

Обвиняемите са изправени пред 15 обвинения, включително банкови измами и пране на пари. Те са изправени пред максимална присъда от 30 години затвор.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение