Страници

сряда, 5 юли 2023 г.

Ръководителят на въоръжените сили на Обединеното кралство: Бойните способности на Русия са намалели наполовина след инвазията в Украйна.

Високопоставен британски служител по отбраната заяви, че бойните способности на Русия са намалени наполовина след миналогодишната пълномащабна инвазия в Украйна, съобщава businessinsider.com.

В коментар преди парламентарно изслушване адмирал сър Тони Радакин – официалният ръководител на въоръжените сили на Обединеното кралство и главен военен съветник на премиера Риши Сунак – заяви, че Русия сега е "толкова слаба", че вече не може да води собствена военна контраофанзива.


"Русия е загубила почти половината от бойната ефективност на армията си", каза Радакин. "Миналата година тя изстреля 10 милиона артилерийски снаряда, но в най-добрия случай може да произведе 1 милион снаряда годишно. Тя е загубила 2500 танка и в най-добрия случай може да произвежда 200 танка годишно".

Междувременно той защити контраофанзивата на Украйна, която е критикувана, че не е постигнала достатъчен напредък.

Радакин каза, че стратегията на Киев за " разтягане и нанасяне на удари" постепенно подкопава отбраната на Русия, въпреки че призна, че руските мини, както и недостатъчната противовъздушна отбрана на Украйна и липсата на определено оборудване, което поиска, са натежали върху операциите.

"Въпросът е как да се вземе фронтова линия, която е дълга повече от хиляда километра, и да се превърне в по-голям проблем за Русия, отколкото за Украйна?", каза той. "Ето защо виждате множество оси, които се проучват и финтове от Украйна."

Твърденията на Радакин за бойните загуби на Русия в Украйна са приблизително в съответствие с предишните доклади.


През февруари разузнавателната група от открити източници Oryx заяви, че най-малко 1000 руски танка са били унищожени в Украйна – и още 500 пленени. Класифицирана американска военна оценка, изтекла по-рано тази година, предполага, че 43 000руски войници са били убити и още 0 180 000 ранени от февруари насам.

Когато Русия нахлу миналата година, беше оценено, че има над 400 000 войници на договор. 

Експерти твърдят, че има огромни жертви, по-специално на елитната пехота на Русия и бронираните бойни бригади.

"Те бяха унищожени", каза Джефри Едмъндс, експерт по Русия в Центъра за военноморски анализи и бивш военен анализатор на ЦРУ, пред Джейк Епщайн от Insider по-рано тази година, описвайки го като "удар върху бойната мощ на руските сухопътни сили".

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение