Страници

сряда, 5 юли 2023 г.

"The Economist" направи списък на "полезните" за Путин държави. Там са Унгария, Гърция, Кипър, Сърбия и Турция

Списание "The Economist" състави класация на европейските страни, които са най-големите съучастници на руския режим в Европа. Списъкът включва Унгария, Гърция, Кипър, Сърбия и Турция. Това се казва в статията на изданието "Полезните на Путин".


Спектърът на полезните на Европа – термин от Студената война за неволните съюзници на комунизма – е широк.

Унгария
Изданието нарича унгарското правителство на Виктор Орбан най-близките съюзници на Кремъл в Европа. Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 година. Той многократно е критикувал западната подкрепа за Украйна. Унгарското правителство отказа да предостави територията на страната за транзит на оръжие за Украйна.

Австрия
Австрия продължава да получава доходи от Руската федерация. Страната се позова на нечленството си в НАТО, предложи малко помощ на Украйна, докато търговията й с Русия нарасна.

"Съседна Австрия, по-тихо, но не по-малко изгодно, също до голяма степен се оттегли от борбата", пише The Economist.

Гърция и Кипър
Гърция също е в списъка. Страната продължава да се съпротивлява на затягането на санкциите върху руските доставки на петрол, а Кипър, офшорно финансово убежище, е затворило около 4000 местни банкови сметки на руснаци.

Турция, Швейцария и Сърбия
Турция и Сърбия, които не са част от ЕС, "дори не се опитват да скрият доходоносните "черни" услуги, които предоставят на Русия".

Друга страна от класацията, Швейцария, позовавайки се на неутралитета си, "блокира доставката на оръжие за Украйна, по-специално 96 танка "Леопард", които са разположени в Италия и принадлежат на частна швейцарска фирма".

По-рано беше съобщено, че за Путин става все по-трудно да финансира скъпоструваща война срещу Украйна. Неговият спасителен пояс се основава на "безмилостната канибализация" на продуктивната икономика.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение