сряда, 5 юли 2023 г.

ISW: Украинската армия постепенно изтощава силите на противника. Анализ на контранастъплението

Украинската армия в момента не се опитва бързо да пробие руските отбранителни линии с големи сили, тъй като е съсредоточена върху постепенното изтощаване на силите на противника, анализира Институтът за изследване на войната (ISW).


🔹 Украйна се фокусира върху изтощаването на врага, запазването на живата сила, с цената на бавно териториално настъпление, постепенно унищожаване на живата сила и техника на руските войски, пишат анализаторите на ISW.

🔹Експертите напомнят, че операцията по изтласкването на руските войски от десния бряг на Днепър в района на Херсон е предшествана от дълга подготовка под формата на ракетни бомбардировки на мостове през Днепър и сравнително малки атаки на различни области на предната част. Всичко това в крайна сметка доведе до отстъплението на руснаците от десния бряг.

🔹Руската зимна офанзива в северната част на Луганска област приключи само за месец без значителни териториални придобивки.

🔹 ISW в същото време отбелязва, че сега ситуацията на южния фронт е различна: в руската логистика няма такова тясно място като мостовете над Днепър. Но основното, от тяхна гледна точка, е сходството на тактиката за изтощаване и унищожаване на силите на противника.

🔹 Сегашната контраофанзива на Украйна е по-малко ярка и светкавична от освобождаването на голяма част от Харковска област, но по-успешна от зимната офанзива на Русия, която се провали и като цяло, по отношение на нейния темп и напредък в началния етап, тя е най-подобна на по-бавната, но в крайна сметка успешна Херсонска контранастъпление - смятат анализатори от Института за изучаване на войната.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение