четвъртък, 31 август 2023 г.

Украйна показа следващото си поколение 20-футов подводен дрон, предназначен да потапя руски военни кораби. Видео

Украйна представи 20-футов подводен дрон, който да атакува руски военни кораби подводно, съобщава Би Би Си.


Плавателният съд, носещ името "Маричка", може да даде на Украйна ново измерение на атаките й срещу Черноморския флот на Путин, тъй като досега атаките се извършваха главно от надводни военноморски дронове.

"Маричка ще удари корабите по подводната част, което може да бъде още по-разрушително за бойните кораби", съобщи специализираният новинарски сайт за военноморска отбрана Navalnews, цитиран от "Businessinsider".

"Рояк от тези самоубийствени подводни непилотирани машини е много труден за защита", се казва в съобщението.

"Маричка" има обсег от около 600 мили и може да изпълнява атакуващи, транспортни или разузнавателни мисии, съобщи Navalnews.

Новоизлязло видео изглежда показва как "Маричка" се спуска в морето, за да бъде тествана, а друго видео анимация показва спецификациите на дрона.


Капацитетът на полезния товар на дрона все още не е разкрит. 


"Маричка" е разработена от инженери-доброволци, известни като "Амуниции Украйна", и се смята, че струва 16 милиона украински гривна, или 433 000 долара, съобщиха украински медии.

От миналата година Украйна засили атаките си с дронове срещу руски военни кораби в Черно море в окупирания Крим.

Шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви тази седмица, че военноморските щурмови дронове са успели да "парализират" руския Черноморски флот.

Украйна създаде и първата си военноморска бригада с дронове - 385-а отделна бригада от морски безпилотни системи за специално операции.

Президентът Володимир Зеленски представи в четвъртък нови цветове на бригадата на парада за Деня на независимостта на Украйна.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение