четвъртък, 31 август 2023 г.

Западът този път е сериозен: американски изтребители, способни на ядрени бомбардировки, ще бъдат базирани във Великобритания

Новите американски изтребители, способни да носят ядрено оръжие, ще бъдат базирани във Великобритания тази година. Две F-35 ескадрили са разположени и скоро ще пристигнат в наетата база на ВВС на САЩ в Leukenheath, в Съфолк, Великобритания, според британския The Telegraph.


Самолетите са предназначени за тактически ядрени бомбардировки и са способни да изпълняват мисии въздух-въздух и събиране на разузнавателни данни. Предния ден официалните документи гласяха, че американските ядрени оръжия могат да се върнат на британска земя.

Според документите Конгресът на САЩ е получил бюджетно искане от военновъздушните сили за 50 милиона долара (£ 39,6 милиона) за изграждане на "хостел за гаранти" в американската военновъздушна база. Терминът "гаранция" се използва във военния език на САЩ за обозначаване на ядрените оръжия.

Анализаторите смятат, че общежитието може да побере повече войници, ако бъдат разположени ядрени оръжия в подкрепа на 6000-те служители, които в момента работят в базата.

Източник от отбраната заяви пред The Telegraph: "F-35 ще бъдат базирани там. Те се обърнаха и ще се преместят в края на тази година, ако не и някъде през 2024 г."

Военни източници нарекоха "важен" прехода с участието на 54 F-35, които ще заменят F-15, които в момента се намират във военновъздушната база.

Нова студена война

Потенциалното завръщане на американските ядрени оръжия на територията на Великобритания, експертите нарекоха доказателство, че Западът е навлязъл в нова Студена война.

Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командир на британския Обединен химичен, биологичен, радиологичен и ядрен полк на НАТО, заяви: "Това е абсолютно студена война и това е стратегическа конфронтация. Това е игра на покер. Ако САЩ разполагат ядрени оръжия във Великобритания, това е сигнал за Русия, че всичко е сериозно. Има възпиращо средство само тогава, когато врагът мисли, че ще го използваш. Това работеше през последните 75 години, но сега сме в положение, в което тиранин в нестабилна страна заплашва да използва ядрено оръжие и единственият начин да ги спрем е да ги накараме да видят, че ще им се върне стократно."

***

Този път западните държави сериозно възприемат руската агресия. Русия разбира само от сила и единствено със сила може да бъде спряна. При новата студена война е хубаво, че България остава от правилната страна.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение