вторник, 29 август 2023 г.

Forbes: За 13 седмици контраофанзива, Украйна е загубила само пет от 71-те си танка "Леопард 2".

През 13-те седмици, откакто започна дългоочакваната контраофанзива по няколко оси в Южна и Източна Украйна, украинската армия загуби само пет от своите 71 танка "Леопард 2", съобщава Forbes.


Много повече от танковете германско производство – поне 10 – са претърпели щети. Но украинците ремонтират повредените танкове в складове в Полша и Германия и ги връщат на фронта, пишат от изданието.

Фундаменталната здравина на 69-тонния Leopard 2 означава, че танковете могат да се повредят, да посетят ремонтно депо, да се върнат в боевете, след което отново да поемат щети и да се отправят за ремонт и т.н.т., се казва в статията. 

По-важното е, че е възможно почти всеки член на екипажа в петте унищожени танка – общо 20 души  е избягал от машината, преди да изгорят или експлодират, казват от Forbes.

"Дори най-критично повредената техника се възстановява и се взема за ремонт", обясни украинският войник Олександър Солон'ко. "Можете да замените парче метал, дори и да е скъпо, но не можете да поправите човешки живот."

Германските производители на танкове KMW и Rheinmetall построиха машините със специални отделения, монтирани на купола, за техните 120-милиметрови боеприпаси – отделения, които експлодират навън, далеч от екипажа, когато бъдат ударени.

Руските танкове, за разлика от тях, прибират боеприпасите си под куполите. Когато те се екплоадират издухват купола и екипажите в небето. 

Всички загуби на Leopard 2 са настъпили в квадрат от 25 квадратни мили, закотвен от Мала Токмачка на север и Работино на юг, отбелязват авторите на материала.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение