понеделник, 11 септември 2023 г.

След спецакция, Украйна си върна контрола над петролни платформи в Черно море.

Украйна се върна да контролира газовите и петролни платформи в Черно море между Крим и Одеса. Тези обекти са по-известни под името "Бойкови кули" - на името на бивш проруски министър на енергетиката на Украйна Юрий Бойко, който беше уличен в корупция.
Това съобщиха от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Русия окупира тези платформи за сондиране на нефт и газ край бреговете на Крим в Черно море през 2015 г. и от началото на пълномащабното нахлуване ги използва за военни цели. По-специално, като хеликоптерни площадки и за разполагане на радари.

Разузнавачите разказаха, че са провели уникална операция за установяване на контрол над „Бойковите кули“. 

В частност, под контрол бяха върнати сондажните платформи „Петро Годованец“ и „Украйна“, както и СПБУ „Таврида“ и СПБУ „Сиваш“.

По време на операцията специалните части успяха да заловят ценни трофеи: запас от боеприпаси за хеликоптери, както и радара Нева, който може да следи движението на кораби в Черно море.

По време на един от етапите на тази операция се е провела битка между украинските специални части на катери и руски изтребител Су-30. В резултат на битката руският самолет е повреден и е трябвало да се оттегли.


Обновена!

🔵Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение