сряда, 20 септември 2023 г.

Двудневна война приключи: непризнатата Република Нагорни Карабах капитулира. Видео

Двудневна война приключи с капитулация на непризнатата Република Нагорни Карабах.


Според условията на капитулацията Азербайджан осигури коридор за евакуация на жителите.


Армията на Нагорни Карабах се разформирова. Арменските войски ще бъдат изтеглени - това е част от постигнатото споразумение между страните. 

Като част от споразумението останалите арменски военни ще бъдат изтеглени „от зоната на дислокация на руския мироопазващ контингент“ в Нагорни Карабах, а въоръжените части на непризнатата република ще бъдат разформировани, тежката техника ще бъде изтеглена.

Предвижда се на 21 септември в град Евлах да се проведе среща на представители на арменското население на Нагорни Карабах и представители на азербайджанските власти.

Властите на непризнатата НКР съобщиха, че "въпросите, повдигнати от азербайджанската страна относно реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах, както и въпросите за осигуряване на препитанието на населението на Нагорни Карабах  ще се обсъди в рамките на Конституцията на Азербайджан".

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че разоръжаването на арменските сили в Карабах и изтеглянето на арменските военни се осигуряват в координация с руските миротворци.

В същото време прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков коментира ситуацията в Нагорни Карабах, като заяви, че обвиненията на Ереван срещу Москва са „безпочвени“ и отбеляза, че „де юре“ Азербайджан е действал на своя територия. 🙂

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение