сряда, 20 септември 2023 г.

The Wall Street Journal: благодарение на атаките срещу руските кораби Украйна успя да възобнови работата на пристанищата си.

Използвайки собствени безпилотни самолети и ракети, за да атакува руски кораби, Украйна до голяма степен подкопа военното господство на Русия в Черно море, пише The Wall Street Journal . Това позволява, наред с други неща, да възобнови работата на пристанищата, където започнаха да пристигат търговски кораби. "За да гарантираме нашата сигурност сега и в бъдеще, трябва да започнем защитата на нашите брегове от бреговете на врага. Това е подход, който ние постепенно се опитваме да приложим", каза командващият ВМС на Украйна вицеадмирал Алексей Нейжпапа в коментар за изданието. 


Wall Street Journal припомня, че в началото на руската инвазия руският Черноморски флот имаше числено превъзходство над украинския флот в съотношение 12 към 1. Сега обаче руските кораби се боят да навлязат в северозападната част на Черно море, те са задържани от украински брегови ракети и множество мини. Самият руски Черноморски флот претърпя сериозни загуби в резултат на поредица от украински удари, за него вече няма безопасни райони в Черно море, твърдят журналисти.

Изданието пише за украинската атака срещу кораборемонтния завод в Севастопол на 13 септември. Тогава пострадаха големият десантен кораб "Минск" и подводницата "Ростов на Дон", които бяха на ремонт в сух док. Повредата на самия док също ще усложни руските военноморски операции през следващите месеци, според анализатори, интервюирани от WSJ. 

Въпреки че Украйна не е в състояние да разположи големи военни кораби, няколко вида украински военноморски дронове предоставят „нови нападателни способности“, отбелязва изданието. "Очевидно е, че дроновете са това, което прави врага неспокоен, не се чувства в безопасност дори в родните си пристанища, камо ли в морето", каза Нейжпапа.

WSJ нарича оттеглянето на Русия от  зърнената сделка, която ограничи свободата на действие на украинската армия, нова фаза от войната за Черно море. Нейжпапа каза, че Украйна няма планове да се намесва в цивилното корабоплаване в Черно море, но споразумение от 1994 г. за международното право относно воденето на военни действия по море позволява атаки срещу търговски кораби, които помагат на руската армия. Той ги нарече "напълно законни цели". На 4 август Росморречфлот съобщи , че руският танкер Sig е бил повреден в резултат на нападение от морски дрон. Източник на BBC News каза, че това е съвместна операция на СБУ и ВМС на Украйна.

След приключването на зърнената сделка Украйна обяви създаването на временни коридори в Черно море. На 17 септември първите два сухотоварни кораба пристигнаха в украинското пристанище Черноморск, разположено в Одеска област, и ги използваха. Според събеседниците на WSJ това е станало възможно благодарение на способността на Украйна да нанася удари по руски пристанища.

Майкъл Петерсън, директор на Института за руски морски изследвания към Военноморския колеж на САЩ, смята, че руснаците "вече нямат инициативата в Черно море". Той свърза това с приближаването на украинските военни. "Има наистина важна промяна. Украинците постепенно овладяха инициативата и тази поредица от малки тактически победи започна да води до оперативен и дори стратегически успех", каза той.

Русия е в "уникално уязвима позиция" в Черно море, пише The Wall Street Journal. Въпреки че е голяма военноморска сила, тя не успя да замени изгубените кораби с кораби от други флоти, откакто Турция, която контролира проливите между Черно и Средиземно море, забрани преминаването на военни кораби от воюващите страни през февруари 2022 г.

Освен Одеса, Украйна продължава да търгува през морските пристанища в делтата на Дунав на границата с Румъния - Измаил, Рени и Чилия. Напоследък те многократно са били атакувани от руски безпилотни самолети-камикадзе, което според украински служители е довело до унищожаването на складове с 270 хиляди тона зърно. Тези пристанища продължават да работят с почти пълен капацитет, но повторното отваряне на пристанищата в Одеса е приоритет за Украйна - сега без да се налага да се съобразяват с руските условия.

Нейжпапа каза, че районът от около 9650 квадратни мили в северозападното Черно море сега се е превърнал в "ничия зона", където, освен цивилни кораби, само бързи кораби, които са твърде малки, за да бъдат ударени от ракети, се осмеляват да влязат. Русия запазва превъзходството си във въздуха, но началникът на украинския флот се надява то да изчезне, след като Киев получи изтребители F-16. "Мога да ви уверя, че ако F-16 просто патрулират в небето над Одеса, в северозападната част на Черно море няма да има нито един руски самолет", каза Нейжпапа.

🔵 Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение