сряда, 21 февруари 2024 г.

3 големи банки на Китай се изплашиха от западни санкции и спряха да приемат плащания от санкционирани руски финансови институции.

Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank и Bank of China са спрели транзакциите от началото на 2024 г., каза Алексей Порошин, генерален директор на инвестиционната и консултантска компания First Group, пред "Известия", съобщава Business Insider.


Китайските банки затягат проверките за съответствие с руския бизнес, защото се страхуват да не бъдат хванати във все по-рестриктивния режим на санкции на Запада срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна. Проблемите започнаха през декември - след като Европейският съюз наложи 12-ия си пакет от санкции срещу Русия, казва Порошин. През декември САЩ също разрешиха вторични санкции , насочени към финансови институции, които помагат на Русия да избегне санкциите.

Порошин каза пред Известия, че китайските банки сега не желаят да правят бизнес със санкционирани фирми, тъй като търговският баланс между САЩ и Китай е много по-голям от този на Китай и Русия.

Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank и Bank of China не са отговорили веднага на искането за коментар от Business Insider.

Западът засилва санкциите срещу Русия, тъй като икономиката й изглежда устойчива дори две години след нахлуването й в Украйна, което предизвика широки търговски ограничения. Това отчасти се дължи на факта, че Русия е насочила търговията си на изток, особено с Китай и Индия.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912