вторник, 13 февруари 2024 г.

Премеждията на журналистите от Радио Свобода при опит да снимат свързваната с Путин яхта "Шехерезада" в италианско пристанище. Видео. Снимки

Журналистите от Радио Свобода разказват за премеждията си при опита да снимат свързаната с Путин яхта Шехерезада в италианско пристанище:

"Радио Свобода реши да посети яхтата Шехерезада, която множество журналистически разследвания свързват с руския президент Владимир Путин. Веднага след като снимачният ни екип се появи на пристанището на италианския град Карара, където в момента е арестуван 140-метров кораб на стойност около 700 милиона долара заради санкциите на ЕС, от палубата на „Шехерезада“ беше изстрелян дрон, който да следи снимачния ни екип . Екипажът на яхтата зае места на палубата с противопожарни маркучи, в които се подава вода. Накрая лодката с журналиста и оператора на Радио Свобода беше спряна от част на италианската полиция, която обаче ни позволи да продължим да снимаме и дори да пуснем нашия дрон. Разказваме ви как завършиха тези приключения и какво успяхме да видим в пристанището на Карара.


Шехерезада беше задържана от италианските власти на 5 юни 2022 г., повече от 3 месеца след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. В доклада се казва, че разследване на италианската Guardia Fiscal показва, че действителният собственик на яхтата има икономически и бизнес връзки с „представители на руското правителство и други субекти, включени в списъците със санкции на ЕС поради действия, застрашаващи териториалната цялост и независимост на Украйна.”

Месец по-късно стана известно, че официалният собственик на Шехерезада е бившият президент на Роснефт Едуард Худайнатов . Той се споменава като собственик на яхтата в документите на американския съд, който разглежда делото за друга яхта Amadea, арестувана във Фиджи и според американските власти всъщност собственост на руския милиардер Сюлейман Керимов, който е под американски санкции. На 3 юни 2022 г. самият Худайнатов беше добавен в европейския санкционен списък.

На 11 март американският вестник The New York Times съобщи , позовавайки се на неназовани източници, че американските власти свързват лично Шехерезада с Владимир Путин. На 21 март 2022 г. екипът на опозиционния руски политик Алексей Навални пусна разследване за яхтата, като каза, че екипажът й е съставен от служители на Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Радио Свобода скоро разбра, че ковчежникът на яхтата на Шехерезада е жена, свързана с известна компания - собственик на яхтен кей в пристанището на Сочи и доставчик на яхти и лодки не само за FSO, но и за руското министерство. на отбраната.

През октомври 2023 г. адвокатите на Едуард Худайнатов, опитвайки се да оспорят изземването на яхтата Amadea в съда, твърдяха , че представител на правителството на САЩ ги е заплашил с разкриване на подробности за позицията на американските прокурори, които смятат, че бизнесменът е само номиналният собственик на както този съд, така и Шехерезада.

Вече почти две години "Шехерезада" стои в пристанището на италианския град Карара. През цялото това време яхтата е била в процес на модернизация - Financial Times обърна внимание на това през август 2023 г. Както по-късно разбра блогърът и експерт по яхти Терънс Уорд , който идва няколко пъти в Карара и заснема Шехерезада от дрон, плувната платформа на кърмата на яхтата се разширява. Financial Times също научи, че работата по поддръжката и модернизацията на кораба се извършва с разрешението на италианските власти, които са предоставили подходящо изключение от режима на санкции за неговия собственик.

През септември 2023 г. Шехерезада дори направи кратко пътуване - яхтата напусна сухия док на The Italian Sea Group, която я поддържа и модернизира, и влезе в близката марина на Карара. След ареста екипажът на яхтата отново се промени - сега той се състои от британски граждани, а капитан на яхтата е англичанинът Гай Бенет-Пиърс . На 22 март 2022 г. майка му каза в интервю за британския вестник The Telegraph, че синът й никога няма да работи за Путин, като нарече руския президент „убиец“. Преди това самият Бенет-Пиърс каза пред репортери от The New York Times, че Путин не е и никога не е бил собственик на Шехерезада. Той не отговори на съобщенията на радио "Свобода".

Некласифициран таен обект
Шехерезада може да се види, без да влиза в пристанището на Карара: докато е в пристанището, кораб с размерите на две пететажни сгради е трудно да се скрие от любопитни очи. Яхтата дори се появи в Google panoramas.

Въпреки това има няколко обстоятелства, които показват опитите на собственика на Шехерезада да го скрие от любопитни очи. Например, миналата година, както Терънс Уорд отбеляза във видеото си, властите на Карара затвориха за ремонт пешеходната пътека покрай вълнолома, която гледа към доковете на The Italian Sea Group и Шехерезада. В същото време Уорд не забеляза реални следи от реална работа по реконструкцията на крайбрежната алея в продължение на няколко месеца.

Пристигнахме в Карара на 24 януари, като предварително се разбрахме да наемем малка лодка на яхтеното пристанище. Когато се приближихме до кея, на „Шехерезада“ всичко беше спокойно – на палубата имаше само няколко души. Веднага след като отплавахме и започнахме да плаваме по лявата страна на яхтата, ситуацията се промени драматично.

Хората тичаха около палубата, спринклерите на яхтата започнаха да работят, които са предназначени да облекчат налягането от водоснабдителната система на яхтата, един от членовете на екипажа или охраната гледаше внимателно нашия филмов екип през бинокъл.

 

Скоро открихме, че около нашата лодка непрекъснато кръжи дрон - в този момент не знаехме дали е изстрелян от Шехерезада или от палубата на друг кораб.

 

След това на палубата на яхтата се появиха хора с пожарникарски маркучи, от които водата се изля в морето. Както каза Терънс Уорд пред радио "Свобода", това може да се случи по време на противопожарни учения, въпреки че дори по време на учения, според експерта, водата обикновено не се подава към маркучите.


Вътре в яхтеното пристанище, по Шехерезада, непрекъснато се движи лодка на охранителната компания La Lince от съседния град Ла Специя. La Lince не отговори на писмата на Радио Свобода, питащи кой е клиентът на техните услуги.

Скоро нашата лодка беше спряна от лодка на италианската финансова полиция (Guardia di Finanza), която влезе в марината. От полицията съобщиха, че са били повикани от екипа на „Шехерезада“ и са взели за проверка документи от журналиста и оператора на радио „Свобода“. Те съобщиха още, че кръжащият около нас дрон също е пуснат не от тях, а от екипажа на яхтата. Разрешиха ни да продължим да снимаме и дори да управляваме собствен дрон.

Веднага след като направихме това, дронът беше изстрелян отново от хеликоптерната площадка на Шехерезада (преди това се беше върнал за кратко на яхтата, вероятно за смяна на батерията). При изстрелването на нашия дрон веднага се натъкнахме на неочаквани смущения и загуба на комуникация с дрона. Дронът се втурна към яхтата, но по-късно контролът над него беше възстановен. Не успяхме да определим причината за тази намеса.

 

Последващите изстрелвания на дрона от снимачния екип на Радио Свобода, извършени в присъствието на полицията и с тяхно разрешение, преминаха без инциденти, въпреки че дронът от Шехерезада остана във въздуха и дори влезе в рамката на нашия самолет.

Задната палуба на яхтата, където текат разширения, вече е покрита с тента. На кадрите, които успяхме да заснемем, се вижда, че на места боята от „Шехерезада“ е олющена.

 

Въздушната фотография ни позволи да забележим друга яхта в доковете на The Italian Sea Group, която преди това беше арестувана - 76-метровата Ebony Shine. През декември 2016 г. корабът на стойност около 100 милиона долара беше задържан от холандските власти по искане на съд в Швейцария. Принадлежеше на сина на президента на Екваториална Гвинея Теодор Обианг младши, а преди това под името Ocean Victory на руския милиардер Виктор Рашников. В Швейцария срещу Обианг младши се разследва случай на кражба на бюджетни средства и държавна собственост на Екваториална Гвинея. През януари 2023 г. яхтата е обявена за продажба.

 

Под надеждна защита?
Въпреки факта, че Шехерезада, както видяхме, все още е в Карара, журналистите и активистите, които следят съдбата на активите на руски служители на Запад, имат основание да се опасяват, че един ден то просто ще изчезне от Италия.

През лятото на 2022 г. задържаните там две яхти, принадлежащи на руския милиардер Дмитрий Мазепин , собственик на компанията Uralchem, напуснаха пристанище на италианския остров Сардиния в неизвестна посока. Скоро след началото на пълномащабната война в Украйна Мазепин беше включен в санкционните списъци на ЕС.

Първата изчезнала яхта, 22-метровата Aldabra, чиято цена може да достигне 1 милион евро, беше задържана в пристанището на Олвия през март 2022 г. Тя изчезна оттам през юни, само часове преди властите да получат официално потвърждение, че Мазепин е неин собственик. Източник на британското издание The Guardian от финансовата полиция на Сардиния отбеляза , че Мазепин се е опитвал по всякакъв начин да забави процеса на проверка дали наистина е собственик на яхтата и е използвал спечеленото време, за да подготви изваждането й от порт. Твърди се, че руският бизнесмен е наел чуждестранна компания, която от своя страна е наела италиански капитан, отплавал от Сардиния. След известно време яхтата влезе в пристанището на Бизерта (Тунис). След това следите й се губят. Втората яхта на Мазепин, носеща същото име, но регистрирана под друг флаг, също изчезва от Италия безследно.

От Италия изчезват не само арестувани яхти, но и хора. През март 2023 г. Артем Ус , син на бившия губернатор на Красноярския край Александър Ус, избяга от домашен арест в Милано . Това се случи, след като Италия одобри екстрадирането на Uss в Съединените щати в случай на доставка на електроника и венецуелски петрол, заобикаляйки санкциите, пране на пари и банкови измами.

През ноември 2023 г. центърът за разследване на досиетата откри още две суперяхти, за които се предполага, че са използвани от Владимир Путин. Това е 71-метровата Виктория и придружаващата я 38-метрова Орион. „Досието“ нарича яхтата „Виктория“ „флагмана на Черноморската флотилия на Владимир Путин“. Твърди се, че в момента корабът е в ремонт на док в турското пристанище Тузла близо до Истанбул.


Въпреки това тези яхти са несравними нито по размер, нито по цена с Шехерезада. Има ли шанс той да бъде конфискуван от сегашния му собственик Едуард Худайнатов с последващо прехвърляне на приходите за нуждите на Украйна - както е предвидено в 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу руснаците, подложени на европейски ограничителни мерки? Засега този процес е напреднал само в Съединените щати: в края на януари съответната комисия на Сената на САЩ подкрепи проектозакона. По-рано Русия каза , че в отговор на замразяването или конфискацията на руски активи в чужбина, може да предприеме подобни стъпки срещу активите на „неприятелски страни“ в Русия, които оценява на най-малко 288 милиарда долара.

Въпреки тези изявления в края на януари в Хърватия съдът реши да прехвърли на Украйна яхтата Royal Romance на бившия украински депутат и кръстник на Владимир Путин Виктор Медведчук. След като яхтата бъде оценена, тя ще бъде продадена на открит търг, а средствата от продажбата ще бъдат дарени на украинската държава. Стойността на яхтата, конфискувана през март 2022 г., е около 200 милиона долара."

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912