понеделник, 12 февруари 2024 г.

Украйна вероятно е започнала да сваля дронове с лазерни системи Vampire. Видео

Украинската армия вероятно е започнала да използва системи за борба с дронове Vampire срещу руски дронове, съобщават от Defense Express. 


В кадрите публикувани от украинските ВМС за унищожаването на руската атака с дронове на 11 февруари т.г. се вижда използването на неизвестна оптико-електронна станция за това. 


Въз основа на тези кадри технически анализатор на OSINT направи предположението, че горното вероятно са първите публично достъпни кадри от бойната работа на ракетните установки Vampire за управляеми ракети APKWS, доставката на всичките 14 от които се очакваше да стане в края на 2023 г.

За управляемите снаряди APKWS все още не е известна далечината на стрелба в режим "земя-въздух", знае се само далечината на стрелба в режим "земя-земя" - 4-5 километра, а в режим "въздух-земя" - до 11 километра. В същото време е известна пределната цена на една ракета APKWS - до 40,6 хиляди долара за единица, а това е важно от гледна точка на съотношението "цена/ефект".

Системата е лазерно управляема ракетна установка, която може бързо да се монтира в каросерията на камион. Произведеното от L3Harris модулно ракетно оборудване използва боеприпаси с лазерно насочване за поразяване на наземни или въздушни цели, включително безпилотни летателни системи.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912