сряда, 21 февруари 2024 г.

Самоубил се е руски Z-блогър и военен, който писа за огромните загуби на руската армия в Авдиевка. В писмо той обвинява "политически проститутки водени от пропагандиста Соловьов".

По предварителна информация Z-блогърът и руски военен Андрей Морозов (Мурз) се е застрелял, съобщават руски медии. В предсмъртното си писмо той се оплаква от преследване от страна на "политически проститутки, водени от Владимир Соловьов".

"Враговете ми не идват да се бият с мен в ръкопашен бой, те ме атакуват с чужди ръце", се казва в публикацията „Пишат ни от Янина“.

На 18 февруари Морозов публикува пост, в който споменава смъртта на 16 хиляди руски войници в битките за Авдиевка. Публикацията предизвика много дискусии в други Z канали; Блогърът, наред с други неща, беше яростно критикуван от пропагандистите Юлия Витязева и Армен Гаспарян в ефира на "Соловьов НА ЖИВО".

На 20 февруари Морозов изтри поста. В предсмъртната си бележка той също спомена, че е бил принуден да направи това.


"Другарю полковник, по ваша заповед бях принуден да изтрия публикацията от моя телеграм канал „Пишат ни от Янина". И вашето командване ви принуди да издадете тази заповед, разчитайки на добрата стара армейска колективна отговорност. Ако не го премахне, няма да осигурим консумативи. Снаряди, коптери, танкове БМП... Вашето командване беше принудено да направи това от политическите проститутки, водени от Владимир Соловьов, които се напикават от страх да дойдат и да дръпнат спусъка. Е, ще го направя сам. Ще се застрелям, ако никой не посмее да се заеме с тази дребна работа. И ще ви дадат танкове и коптери", се казва в съобщението.

След премахването на поста на 20 февруари в Кремъл се проведе среща между Путин и Шойгу, на която беше обсъдено превземането на Авдиевка. Министърът на отбраната съобщи за превземането на града "с минимални загуби".

Морозов е един от основателите на "Координационния център за съдействие на Новоросия" и бивш лидер на национал-сталинската групировка "Червен блицкриг". 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912