понеделник, 4 март 2024 г.

Бившият служител на Националната гвардия на САЩ, който изнесе американска разузнавателна информация, получи 16 години затвор.

Бившият служител на Националната гвардия на САЩ Джак Тейшейра се призна за виновен в най-голямото изтичане на секретни данни от години.


Според ABC 22-годишният Тейшейра се е съгласил на затвор от 16 години.

Отбелязва се, че бившият военен се е признал за виновен и по шестте обвинения за умишлено съхраняване и предаване на информация, представляваща държавна тайна.
Като част от споразумението за признаване на вината Тейшейра трябва да се яви за разпит от Министерството на отбраната на САЩ и Министерството на правосъдието на САЩ, както и да предаде всички класифицирани материали, които все още могат да бъдат в негово притежание.

В началото на април 2023 г. The New York Times съобщи, че Пентагонът разследва появата в някои социални мрежи на предполагаеми секретни военни документи с планове на САЩ и НАТО за укрепване на украинската армия преди контранастъпление.

Впоследствие стана известно за ареста в Масачузетс на Джак Тейшейра по подозрение за публикуване на секретни американски документи. Той беше обвинен в изтичане на голям брой секретни военни документи и публикуването им в интернет.

Според обвинителния акт Тейшейра е разкрил информация за това какво военно оборудване САЩ са готови да предоставят на Украйна, как това оборудване ще бъде прехвърлено и как ще бъде използвано след получаване.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912