понеделник, 4 март 2024 г.

От рубриката "Санкциите са ни от полза": Турция намали износа за Русия с една трета заради заплахата от санкции.

Турция е намалила износа си за Руската федерация през февруари с 33% до 670 милиона долара спрямо 1 милиард долара за същия период на 2023 г., сочат данни на турското министерство на търговията. Причината за намаляването на търговията е рискът от вторични санкции на САЩ, пише The Moscow Times. Данните са от Министерството на търговията на Турция. 


В последните два месеца на годината турският износ за Руската федерация възлиза на $1,29 млрд. Година по-рано той надхвърля $2 млрд. В момента Русия представлява само 3,2% от общия износ на Турция. През февруари лидери по този показател са Германия ($1,72 млрд.) и САЩ ($1,33 млрд.). 

Вносът от Русия в Турция също спадна с повече от една трета (36,65%) миналия месец, от 2 милиарда долара на 1,3 милиарда долара на годишна база.

Подобна тенденция се наблюдава и през януари. Тогава износът от Турция за Русия се срина с 39%, до 631 милиона долара, спрямо 1 милиард долара за същия период на 2023 г. За редица стоки търговията е напълно прекратена. По-специално, това е засегнало машини, каза източник на Ройтерс.

Причината за намаляването на търговския оборот е рискът от вторични санкции от страна на САЩ. На 22 декември 2023 г. американският президент Джо Байдън разреши на Министерството на финансите да въведе ограничения срещу чуждестранни финансови организации, които подпомагат обслужването на транзакции с участието на санкционирани лица от Руската федерация или улесняват доставката на оборудване за руския военно-промишлен комплекс.

След това банките в Турция започнаха да преразглеждат отношенията си с клиенти от Руската федерация от страх да не загубят достъп до долара, който представлява почти половината от световните финансови транзакции. Ситуацията засегна и руските износители на петрол, които спряха  да получават пари за продадени на Анкара барели.

През януари възникнаха подобни проблеми с Индия, която отказа да приеме 14 танкера, превозващи суров петрол Sakhalin Sokol, след като Роснефт не успя да открие сметка в ОАЕ, за да получи плащане в дирхами.

В началото на февруари турските банки  започнаха да затварят сметки на руски компании. Освен това, ако по-рано само тези, които са били под санкции, са били обект на ограничения, сега това се разпростира върху почти всички.

От Кремъл заявиха, че водят диалог с Турция за намиране на решение на проблема. До 20 февруари някои банки в републиката възобновиха директните плащания с Русия, но само в „зеления“ списък със стоки, който включва храни, лекарства, селскостопански продукти и текстил.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912