Страници

сряда, 6 март 2024 г.

The Wall Street Journal: Украински спецчасти воюват срещу Русия и в Судан.

Украинските специални сили участват в бойни действия в Судан срещу бунтовници и руски формирования, което е част от стратегия, насочена към подкопаване на руските военни и икономически операции в чужбина. Това пише The Wall Street Journal,


"За Украйна изпращането на войски в Африка е ново смело начинание – част от стратегия, насочена към подкопаване на руските военни и икономически операции в чужбина, за да направи войната по-скъпа за Москва и да се позиционира като опора срещу руските нахлувания, включително в региони, където Западът не иска да вземе пряко участие ", пише изданието.

Според изданието ръководителят на Суверенния съвет на Република Судан Абдел Фатах ал Бурган се е обърнал към президента Володимир Зеленски за помощ, след като Судан тайно е доставил оръжия на Украйна през 2022 г.

Няколко седмици след обаждането украинските специални части кацнаха в Судан и започнаха операции за изтласкване на бунтовническите сили от столицата Хартум, според няколко украински войници, участвали в операцията, цитирани от изданието.

В същото време, твърди изданието, „тази операция е свързана със значителен политически риск в момент, когато подкрепата на Украйна от Запада се колебае“.

В коментар за вестника шефът на ГУР Кирило Буданов отказа да каже дали военните са били изпратени в Судан, но посочи причината за тяхното изпращане.

„Войната е рискован бизнес. Ние водим пълномащабна война с Русия... Те имат части в различни части на света и ние понякога се опитваме да ги ударим там “, подчерта той.

Според изданието украинската армия също е започнала да обучава судански войници на някои от същите тактики, които са им помогнали да възпират по-голямата руска армия, включително използването на дронове.

По-специално, както твърди WSJ, украинците са помогнали за доставянето на турски дронове Bayraktar TB2, способни да нанасят високоточни въздушни удари, в Судан през февруари.

„Влиянието на Украйна все още се усеща в Судан. През последните седмици силите на Бурган си възвърнаха контрола над голяма част от Омдурман, първият им голям пробив в конфликта. Експертите приписват тези успехи до голяма степен на прецизни удари с дронове, както и на разполагането на елитни единици на суданската армия.„Киев също наскоро изпрати пратка с пшенично брашно до Порт Судан, която пристигна миналата седмица “, се казва в публикацията на WSJ.

През ноември Kyiv Post публикува два видеозаписа, в които украинските спецчасти преследват наемници от „ЧВК Вагнер“ в Судан.


⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912