понеделник, 6 ноември 2023 г.

Украински спецчасти "разчистват" ЧВК "Вагнер" в Судан. Видео

Видеозаписи показват, че украинските специални сили "разчистват" бойците на "Вагнер" в Судан.

Kyiv Post публикува ексклузивно видеозаписи, които претендират да показват украинските специални части, които преследват наемници, наети от Кремълската група "Вагнер" в Судан.

Според източник от украинския сектор за сигурност и отбрана, в момента в африканската държава тече операция за "разчистване на ЧВК Вагнер, техните местни терористи и специалните служби на Руската федерация" .

Говорейки пред Kyiv Post , източникът добавя: „Кадрите вероятно показват работата на специални звена на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР)". Той отказва да даде подробности, позовавайки се на опасения за сигурността.

Видеото изглежда е заснето през нощта от дрон с инфрачервено изображение. Малка група от мъже обгражда комплекс и целите вътре са подчертани във видеото. Един от участниците използва ръчна ракетна установка, за да стреля в прозорец на сграда.


След това следват редица експлозии, като кадрите превключват между инфрачервена нощна камера и обикновени изгледи, осветени от експлозивни светкавици. Някои от мъжете в сградата започват да отвръщат на огъня, докато други се опитват да избягат.

Второто видео е заснето през деня, също от самолет, кръжащ на 200-400 метра над земята. Не са показани украински оперативни агенти, но няколко мъже, които изглеждат мишени, тичат по улиците на гъсто населен град или малко село.


В близост могат да се видят няколко експлозии. Украинското правителство нито официално е признало разполагането на полеви части в Судан, нито провеждането на операции, насочени срещу бойците на "Вагнер" в страната. Миналия месец CNN съобщи, че серия от удари с дронове, насочени срещу подкрепяни от "Вагнер" бунтовници близо до столицата на Судан, са „характерни“ за специалните сили на Киев.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! 
 Може да подкрепите блога с дарение