петък, 31 май 2024 г.

The New York Times: В САЩ очакват Украйна да започне да нанася удари с американско оръжие по територията на Русия през следващите часове или дни.

Американските власти очакват първите атаки на територията на Руската федерация да започнат след няколко часа или дни. За това пише New York Times.


Президентът на САЩ Джо Байдън, под натиска на своите съветници и ключови съюзници, позволи на Украйна да нанесе ограничени удари вътре в Русия, използвайки оръжия, произведени в Америка. Подобни промени в политиката на Белия дом могат да се превърнат в нова глава във войната за Украйна, пише The New York Times.

В края на краищата решението на Байдън бележи първия път, когато американски президент разрешава ограничен военен отговор на артилерия, ракетни бази и командни центрове в границите на противник с ядрено оръжие, поясняват от медията. 

Служители на Белия дом обаче настояват, че разрешението се разпростира само до това, което те характеризират като актове на самоотбрана, така че Украйна да може да защити Харков и региона.

Служители на администрацията признаха, че ако Русия започне нови атаки от своя територия извън Харков, президентските ограничения могат да бъдат допълнително смекчени, казва NYT.

„Това е нова реалност“, каза един високопоставен служител, отказвайки да говори официално, „и може би нова ера“ в тази война.

Струва си да се отбележи, че германското правителство също така позволи на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия. Това обаче се отнася само за руската територия, която граничи с Харковска област на страната ни, пишат от The New York Times.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912