сряда, 5 юни 2024 г.

Financial Times: През следващите 10 години Газпром едва ли ще възстанови загубените обеми на продажби заради войната.

Малко вероятно е Газпром да успее да възстанови обемите на продажбите на газ до 2035 г., които бяха загубени в резултат на руското нахлуване в Украйна и последвалите санкции. Това, пише Financial Times, с позоваване на доклад, изготвен в края на 2023 г. по нареждане на ръководството на компанията.


„Основните последици от санкциите за Газпром и енергийната индустрия бяха намаляването на обемите на износа, които няма да бъдат възстановени до нивата от 2020 г. до 2035 г.“, се казва в доклада, получен от журналисти.

Според документа износът на газ за Европа до 2035 г. ще бъде средно 50-75 милиарда кубически метра годишно. Тази цифра едва достига една трета от предвоенните нива на продажби.

Газпром се надява, че новият тръбопровод до Китай ще помогне да се компенсират загубените обеми на износа за Европа. Въпреки това, отбелязва Financial Times, неговият капацитет ще бъде само 50 милиарда кубически метра годишно, а цените на газа в Китай са много по-ниски, отколкото в Европа.

"Газпром е в задънена улица и те го разбират много добре“, описва ситуацията в компанията Елина Рибакова, старши изследовател в Института за световна икономика „Питърсън“ във Вашингтон, която е проучила доклада.

На свой ред анализаторът Сергей Вакуленко казва, че Газпром редовно поръчва такива проучвания на трети страни, за да получи преференции и допълнително финансиране от Кремъл.

В края на 2023 г. Газпром показа първата си загуба от почти 25 години. Според отчета на компанията загубата за годината възлиза на 629 милиарда рубли. В същото време преди това през 2022 г. Газпром беше отчел печалба от 1,23 трилиона рубли.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912