вторник, 2 юли 2024 г.

Орбан внимателно пробва с руските опорки в Киев. Видео

Унгарският премиер Орбан, който е на посещение в Киев, пробва внимателно с руските опорки. Той каза, че е предложил на президента Зеленски "да помисли дали е възможно да се вземе почивка, да се прекрати огъня и след това да започне преговори." "Ние високо ценим всички инициативи на президента Зеленски в името на постигането на мир. Тези инициативи отнемат много време. Именно поради правилата на международната дипломация те са сложни и аз помолих господин президента да помисли дали може да се върви малко по-различно" , каза Орбан.
Позицията на Украйна е ясна, че при наличие на окупирана територия и чужда войска, страната няма да спира защитата и освобождаването на държавата. 


„Искаме да установим отношения между нашите страни, искаме да подпишем глобално споразумение за сътрудничество с Украйна, подобно на споразуменията, които имаме с други съседи на Унгария“, добави премиерът на Унгария.

Орбан заяви, че Будапеща е готова да помогне на Украйна по време на нейното председателство на Съвета на ЕС и подкрепя модернизацията на украинската икономика.

Президентът Зеленски:

▪️Съдържанието на нашия диалог по всички въпроси може да стане основа за бъдещ двустранен документ между нашите държави. 

▪️Обсъдихме откриването на украинско училище в Унгария. Първото такова училище. (Орбан на свой ред каза, че унгарската държава ще поеме финансирането, а украинските училища в Унгария ще бъдат „колкото е необходимо“). 

▪️Благодаря на Унгария за нейната хуманитарна подкрепа за Украйна и подкрепата за комюникето на мирната среща на върха. Обсъдихме подробно как Унгария може да покаже своето лидерство в бъдеще още във връзка с втората среща на върха.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912