четвъртък, 25 юли 2024 г.

Никой в ЕС не е подкрепил Унгария и Словакия за спрения от Украйна транзит на руски петрол. Само гербаджийската перла Владимир Малинов е предлагал помощ на ватенките от Унгария.

Държавите от Европейския съюз по време на среща на дипломати от страните от блока отказаха да подкрепят Унгария и Словакия по въпроса за възобновяване на доставките на петрол от Руската федерация през Украйна, пише Financial Times, позовавайки се на дипломати.


В понеделник Словакия и Унгария сезираха Европейската комисия заради действията на Киев, който спря транзита на петрол Лукойл през своя територия. Както съобщи Ройтерс, Европейската комисия все още не е взела решение относно посредничеството по въпроса за възобновяване на доставките на петрол. Съобщава се, че дипломати от ЕС са обсъдили въпроса на закрита среща в сряда.
„По време на срещата... 11 страни се намесиха, за да подкрепят... гледната точка (на Европейската комисия) и никой не взе страната на Будапеща и Братислава“, се казва в публикацията.

Както съобщи един от дипломатите, в търговското споразумение, по което Украйна е страна, има клауза, която предвижда възможност за спиране на транзита на петрол.

Изглежда само гербаджийската перла Владимир Малинов (министър на енергетиката) е изразил желание да помага на унгарските ватенки, както стана известно вчера от пост в соц.мрежи.


⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912