понеделник, 1 юли 2024 г.

Bloomberg: Турция, Румъния и България започнаха разминирането на Черно море.

От днес (1 юли) Турция, Румъния и България започнаха съвместни операции по миночистене в Черно море, за да подобрят безопасността на корабоплаването, особено за износа на украинско зърно, предава Bloomberg. 

Отбелязва се, че инициативата, ръководена от Истанбул, е първата голяма съвместна операция на черноморските държави след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Тя е насочена към неутрализиране на мини , плаващи в определени райони на Черно море.

Турция, Румъния и България са членове на НАТО, но техните военноморски сили се управляват извън алианса, отчасти за да се избегне ескалация в отношенията с Русия, пише изданието. 

Агенцията припомня, че Украйна пусна собствен черноморски експортен маршрут миналата година, след като Русия се оттегли от споразумението за "безопасен коридор". Това успешно увеличи износа и помогна на икономиката на Украйна да расте по-бързо от прогнозираното, но маршрутът остава рискован.

В същото време, според Министерството на инфраструктурата, към август 2023 г. Украйна е изнесла 37,4 милиона тона селскостопанска продукция от Одеса, Черноморск и пристанището „Пивденный“.

Украйна заяви през март, че износът от нейните черноморски пристанища почти се е върнал до предвоенните нива след многократни атаки и прекъсвания след пълномащабното нахлуване на Русия. Пристанищата около Одеса обаче са изправени пред чести руски удари, които продължават да прекъсват операциите им, добавя Bloomberg. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912