неделя, 7 юли 2024 г.

The Economist изчисли, че Русия е дала повече жертви във войната в Украйна, отколкото във всички останали войни взети заедно след Втората световна.

Във войната на Русия срещу Украйна между 462 000 и 728 000 руски войници са били убити или ранени, изчислява британският The Economist.


Изчисленията се основават на изтекли документи от Министерството на отбраната на САЩ.

Медията публикува четири графики. Първата отразява оценки от официални и неофициални източници за определен период. Последните данни, публикувани на 5 юли от руските медии "Медиазона" и "Медуза", показват, че броят на загиналите в Русия е над 100 000, а към 21 юни цифрата е между 106 000 и 140 000. Голяма част от анализа се основава на завещателни данни и некролози в социалните медии и други източници. От 6 февруари обаче данните на руските медии се основават на тенденции, тъй като достъпът до официалните записи е ограничен, отбелязва The Economist.


Според британската медия данните за руските жертви са в съответствие с други източници: официални лица във Франция наскоро определиха общия брой на 150 000 жертви до май, а BBC Русия изчислява, че най-малко 113 000 руснаци са загинали до юни.

Освен това данните от Mediazona и Meduza показват значително увеличение на руските жертви по време на украинската контранастъпление през лятото на 2023 г. и след боевете за Авдиевка и Часов Яр.


Тези данни не включват украинците, вербувани от Русия в окупираните територии. Не са взети под внимание и руски войници, които са тежко ранени и не могат да се върнат в битка, отбелязва The Economist.

Груби оценки, базирани на изтекли документи от Министерството на отбраната на САЩ, показват, че на всеки убит в битка приблизително трима до четирима руски войници са ранени.

The Economist изчисли, че между 462 000 и 728 000 руски войници са били убити или ранени до средата на юни, надвишавайки броя на руските сили за нахлуване през февруари 2022 г. Френски и британски служители изчисляват, че около 500 000 руснаци са били сериозно ранени или убити до началото на май, се казва в доклада.


Третата диаграма показва влиянието на загубите върху демографската ситуация в Русия. Окупаторите на възраст от 35 до 39 години пострадаха най-много, с приблизително 27 000 убити между февруари 2022 г. и юни 2024 г. Последните оценки показват, че приблизително 2% от всички руски мъже на възраст от 20 до 50 години може да са били убити или сериозно ранени в Украйна от началото на всеобщата война на Русия.


Последната диаграма поставя тези цифри в исторически контекст: загубите на Русия в Украйна от 2022 г. насам надвишават тези от всички нейни войни след Втората световна война взети заедно. Въпреки това, западни служители и анализатори смятат, че значителните загуби едва ли ще засегнат "предлагането на работна сила" на Русия в близко до средносрочен план.

Анализатори от Американския институт за изследване на войната през юни предположиха, че руските загуби могат да достигнат до 20 хиляди убити и ранени души месечно .

Британското разузнаване съобщи в края на май, че руските загуби са били средно над 1200 на ден през май, най-високото ниво от началото на пълномащабната война.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912