понеделник, 30 септември 2024 г.

Операции на украинското разузнаване с помощта на руски партизани на територията на Русия.

Дейностите на партизаните в Руската федерация и руските доброволчески групи, които се бият за Украйна, демонстрират резултати, които допринасят както за намаляването на военния потенциал на Москва, така и за създаването на почва за по-нататъшни промени в самата Русия. Бившият съветник на Министерството на отбраната на Украйна и военно-политически експерт Сергей Кузан написа в колона за The Telegraph за няколко операции на ГУР с участието на руски военни.

Операция за вербуване на руски военен Даниил Алферов. През 2023 г. украинското разузнаване вербува кариерен руски военен, който убеди 11 руски военнослужещи да се предадат на въоръжените сили на Украйна.

Операция "Рийд". През август 2024 г. щаб на руски офицери беше взривен. Изпълнителят на операцията, руски военен, впоследствие е избягал в Украйна.

Саботаж на руския кораб "Серпухов". На 8 април 2024 г. на борда на малкия ракетен кораб "Буян-М" от проект 21631 в Калининградска област беше извършена диверсия, която разруши системите за комуникация и автоматизация. Диверсията е извършена от бивш руски моряк с псевдоним "Гога", който има украински корени. През 2023 г. се включва в проекта „Искам да живея“. „Гога“ събира и предава важна информация на Украйна и под заплахата от разобличаване морякът взривява кораба и бяга със секретни данни в Украйна, където се присъединява към доброволческия отряд на легиона „Свобода на Русия“.


Предаване на документи след въздушния удар по детската болница "Охматдит". След ракетен удар по детската болница "Охматдит" в Киев на 8 юли 2024 г. един от пилотите на руската 22-ра тежка бомбардировъчна авиационна дивизия, в/ч 06987, базирана на летище Енгелс, предава документи и секретни материали в Украйна чрез ГУР чатбот. Това са лични досиета на висши офицери от дивизията и други ценни данни.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912