сряда, 18 септември 2024 г.

Службата за национална сигурност на Армения разкри подготовка за държавен преврат. Следите водят към Русия. Видео

Службата за национална сигурност на Армения предотврати „опит за узурпация на властта чрез въоръжен преврат“, пишат арменски медии, позовавайки се на изявление на Следствения комитет на Армения. 

Следственият комитет твърди, че в подготовката на преврата са участвали петима граждани на Армения, двама бивши жители на Нагорни Карабах и „лица, чиято самоличност все още не е установена“.  

Според следователите през 2024 г. те са вербували граждани на Армения и жители на Нагорни Карабах, на които са обещали да плащат 220 хиляди рубли на месец. За тези пари вербуваните трябвало да преминат тримесечно обучение в Русия, за да се запознаят с новите тежки оръжия, да се научат да ги използват и да изпълняват бойни задължения.

 

Следственият комитет твърди, че новобранците са били изпратени в Ростов на Дон, където са били тествани, включително с помощта на полиграф, за да се установят политическите им възгледи. След това новобранците били настанени в определена военна база "Арбат", където преминават бойна подготовка. 

„Беше им казано, че целта на учението е да се върнат в Република Армения и да свалят сегашното правителство“, се казва в доклада. Някои от вербуваните отказаха да участват в това и се върнаха в Армения, докато други заподозрени „не можаха да довършат престъплението“. 

По данни на Следствения комитет са задържани трима души, още четирима са обявени за издирване.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912