четвъртък, 19 септември 2024 г.

WSJ: Руското министерство на отбраната иска от Путин да обяви нова вълна на мобилизация

Според американското издание The Wall Street Journal ръководството на руското министерство на отбраната продължава да оказва натиск върху руския диктатор Владимир Путин да обяви нова вълна от мобилизация, за да привлече допълнителни войски и да компенсира загубите на Кремъл на бойното поле в Украйна.

Това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източник в Москва.


Изданието пише, че в началото на 2024 г. ръководството на руското министерство на отбраната, оглавявано от Сергей Шойгу, е предложило на Путин да се прави мобилизация преди т. нар. „инаугурация“, но той е отказал, настоявайки да използва само доброволци, които подписват договори.

През юли Путин се опита да увеличи числеността на войските, като удвои еднократното плащане за новоназначени до 400 000 рубли, или около 4300 долара.

Сега, както твърди WSJ, позовавайки се на източници, руското министерство на отбраната, вече под ръководството на Белоусов, отново изпитва проблеми с липсата на жива сила, поради което Русия не може да организира голямо контранастъпление в Курска област.

„Все повече хора казват, че мобилизацията е неизбежна“, каза източник на WSJ.

Изданието също така отбелязва, че Кремъл се опасява, че нова мобилизация може да наруши баланса в представата на руското общество за войната, създавайки политически рискове за Путин.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912