неделя, 27 октомври 2024 г.

Axios: Израелският удар парализира производството на балистични ракети в Иран.

Израелската атака извади от строя критичен компонент от програмата на Иран за балистични ракети, съобщава Axios. Унищожаването на оборудването сериозно накърнява способността на Иран да актуализира своя ракетен арсенал, казаха трима израелски източника. Това също може да спре Иран от по-нататъшни масирани ракетни атаки срещу Израел.


Източници твърдят, че Израел е ударил 12 "планетарни миксера", които се използват за производство на твърдо гориво за балистични ракети с голям обсег и които съставляват по-голямата част от ракетния арсенал на Иран.

На свой ред високопоставен американски служител потвърди, че израелският удар ще парализира възможностите на Иран за производство на ракети.

Axios, цитирайки израелски източници, пише, че ударените от Израел миксери са високотехнологично оборудване, което Иран не може да произведе сам и е принуден да закупува от Китай. Според тях възстановяването на крановете може да отнеме поне година.

И докато Иран все още разполага с голям запас от балистични ракети, израелски източници казват, че фактът, че не може да произвежда нови балистични ракети, ще ограничи способността на Иран да снабдява своите проксита. По-специално става дума за групировката Хизбула и хутите.

Освен миксерите, израелската атака засегна четири батареи за ПВО С-300, които бяха разположени на стратегически места и защитаваха Техеран, както и ядрени и енергийни съоръжения в Иран.

След инцидента иранската армия заяви, че израелският удар е дошъл от въздушното пространство на Ирак. Те добавиха, че няколко радарни системи са претърпели незначителни щети и в момента са в процес на възстановяване.

Иранските военни не споменаха никакви щети на съоръжения за производство на ракети или дронове, като подчертаха, че иранската държава си запазва правото на отговор.

В същото време израелски източници потвърдиха, че ударите са били нанесени от въздушното пространство на Сирия и Ирак, като някои от тях са били нанесени близо до границата на Ирак с Иран.

Освен това, според източници на изданието, израелските военновъздушни сили са атакували завод за производство на дронове и са нанесли „символичен“ удар по съоръжение в град Парчин, което в миналото е било използвано за изследване и разработване на ядрени оръжия.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912