четвъртък, 3 октомври 2024 г.

BILD потвърди информацията за ударена от Израел руска база в Сирия, в която е имало оръжия за Хизбула.

Израел очевидно е ударил руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия, за да унищожи оръжията, предназначени за Хизбула, написа в късния следобед германският BILD, след като цял ден циркулира такава информация без потвърждение от големи медии.


Снощи поредица от мощни експлозии прогърмяха край единствената руска военновъздушна база в Сирия. Предполага се, че по този начин Израел е унищожил партида оръжия, които ще бъдат доставени от Иран на терористите на Хизбула през руска база.



Снимки и видеоклипове, направени от близкия град Джебла, показват мощни експлозии, идващи от базата Хмеймим, която се намира на пет километра от града. Малко след поредицата от експлозии членове на движението Хизбула и сирийски журналисти съобщиха, че израелските ВВС са атакували руска база. С помощта на въздушни удари Израел от много години се опитва да попречи на доставките на оръжия за Хизбула през територията на Сирия. До днес обаче руската военна база не е била обект на тези атаки. Русия, както Иран и Хизбула, подкрепят сирийския диктатор Башар Асад.

„Израелската атака беше насочена към склад в руската база Хмеймим. Израел бомбардира базата известно време след пристигането на иранския самолет Qeshm Fars Air“, пише Абдула ал-Муса, журналист от опозиционната сирийска телевизионна компания Syria TV. 


Освен това един от турските журналисти каза пред BILD, че според негови източници иранският самолет е кацнал в руската база в 10 часа сутринта в сряда, 2 октомври, и е излетял отново в 17 часа, осем часа преди нощните атаки.

"Причината за нападението е товарът, който той е превозвал под прикритието на хуманитарна помощ за ливанците", добави събеседникът на BILD. 

Според вторите данни иранското оръжие е унищожено на 700 метра от руската база, където е било съхранявано, след като е било доставено от ирански самолет. Според тези доклади Русия напразно се е опитвала да свали приближаващите се израелски ракети.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912