вторник, 22 октомври 2024 г.

Френският министър на отбраната призова за обсъждане на разполагането на „неядрени сили“ в Украйна за сдържане на Русия

Съюзниците на Киев трябва да обсъдят въпроса за разполагането на сили за неядрено възпиране срещу Русия в Украйна, както се предлага в „плана за победа“ на украинския президент Владимир Зеленски, каза френският министър на отбраната Себастиен Лекорню.


„Представете си прекратяване на огъня или мирен договор – ще разберете, че въпросът за разполагането на сили за неядрено възпиране на територията на Украйна, за да могат да отблъснат нова заплаха от Русия, очевидно е въпрос, който вече трябва да бъде решен.“, каза Lecornu в ефира на TF1/LCI.

Зеленски представи „плана за победа“ в средата на октомври. Състои се от пет точки и още три „тайни добавки“. Сред обявените елементи са поканата на Украйна да се присъедини към НАТО до края на войната с Русия, премахване на ограниченията върху използването на оръжия с голям обсег, разполагане на всеобхватен „пакет за неядрено стратегическо възпиране“ в страната и помощ за развитието на украинска икономика. Документът също така предвижда, че украинските военни след края на военните действия ще могат да „използват опита си за укрепване на защитата на НАТО и Европа“ и ще заменят американския контингент.

Украинският президент представи този план на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. „Целта на плана е той да укрепи не само Украйна, но и цялата ни евроатлантическа общност. Всички познавате психологията на Русия. Русия ще прибегне до дипломация само когато види, че не може да постигне нищо със сила“, подчерта Зеленски.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912