събота, 5 октомври 2024 г.

Столтенберг за "червените линии" на Путин: Много от тях вече са преминати, но той не е направил нищо.

„Както и да е, аз настоявах да преминем всички тези така наречени „червени линии“, които Путин постави. И ние преминахме много от тях, а той не направи нищо. Реалността е, че ако президентът Путин иска да ескалира с оръжия за масово унищожение, той ще може да измисли всякакви извинения, от които се нуждае, засега го наричаме блъф“, каза Столтенберг пред Financial Times.


Столтенберг припомни, че е имало дни и седмици, особено в началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, когато НАТО е трябвало да обсъжда въпроса за така наречените руски червени линии.

„Разбира се, трябва да спрете и да си помислите, че може би е твърде опасно. Но тогава алтернативата за прекратяване на подкрепата за Украйна заради определена реторика всъщност не е опция“, каза той.

Столтенберг каза още, че от самото начало на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той е формулирал подхода на НАТО - да подкрепя Украйна, но да не бъде част от конфликта.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912