събота, 12 октомври 2024 г.

Washington Post: Няколко хиляди войници от Северна Корея се обучават в Русия, за да бъдат прехвърлени на фронта в Украйна.

Няколко хиляди войници от Северна Корея в момента преминават обучение в Русия и до края на годината може да бъдат прехвърлени на фронта в Украйна. 

За това говори пред Washington Post представител на украинското военно разузнаване, пожелал анонимност.


Според него севернокорейски офицери вече са на територията на Украйна, която беше окупирана от Русия, за да наблюдават руските войски и да изучават бойното поле. Въпреки това украинската армия все още не е срещнала нито едно севернокорейско подразделение, което да е участвало във военни действия.

Събеседникът на WP казва още, че все още не е известно къде точно на украинския фронт могат да бъдат дислоцирани бойни части от военните на КНДР, които в момента се обучават в Русия. Една от възможностите е те да бъдат използвани в граничните райони на Руската федерация за освобождаване на руски войски за участие във военните действия в Украйна.

„Това може да има значително въздействие. Особено ако говорим за освобождаване на резерви на територията на самата Руска федерация “, казва представителят на украинското разузнаване.

Миналата година Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна съобщи за пристигането на ограничен контингент военнослужещи от Северна Корея, по-специално подразделения на инженерни войски, на временно окупираната територия на Украйна.

А в началото на октомври тази година Kyiv Post, позовавайки се на източници от военното разузнаване, написа, че сред 20-те загинали при ракетен удар на територията край временно окупирания Донецк има шестима офицери от Северна Корея .

Кремъл отрича военнослужещи от КНДР да участват на тяхна страна във войната срещу Украйна. Говорителят на руския диктатор Дмитрий Песков нарече съобщението за това "информационна патица", цитира пропагандния ресурс ТАСС.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912