петък, 7 декември 2012 г.

АКТУАЛНО


 Пиянството на един бюджет

„Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете”. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков. Депутатите пък скандираха : “оставка, оставка“ тропаха по банките и обявиха, че министъра е мълчал по време на дебатите като никулденски шаран.  Министъра на  финансите беше оставен напълно сам да защитава бюджета. Такива бяха страстите в парламента а бюджета за 2013 година беше приет почти без дебати докато пред сградата на парламента протестираха майки и пенсионери.


Дежавю

След проваления избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд "филмът" е напът да се повтори и при номинираната от СДС и подкрепена от ГЕРБ Галя Гугушева, която в момента е зам.-началник на апелативната спецпрокуратура. В правната комисия в парламента, където Гугушева трябва да бъде изслушана следващата сряда, е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. Писмото е подписано от пловдивския адвокат и преподавател в СУ и УНСС Петър Ванев. То е придружено с дебела папка с документи. Шефът на правната комисия Искра Фидосова обясни пред "Сега", че депутатите са изпратили писма до Висшия съдебен съвет и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен. Фидосова бе категорична, че няма да се разчита само на обясненията на кандидатката.
 Явно изпитваме трудност да намерим необогатен магистрат,  за да се допълни квотата на Конституционния съд. Този път не знам кой трябва да напусне церемонията  по встъпване в длъжност може би ние.

Голямо цунами удари Япония след земетресение

Първата вълна, която достига Япония след  днешното земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер. Еднометровата вълна е заляла брега на град Ишиномаки, който бе и най-силно засегнатото селище след земетресението от 11 март 2011 година.
Обновено 12:30 часа.