неделя, 21 април 2024 г.

DailyMail: САЩ тайно разположиха ракети, които биха могли да унищожат ядрените съоръжения на Иран.

Военновъздушните сили на САЩ тайно са разработили ракети, които могат да унищожат ирански ядрени съоръжения, като извадят от строя електрониката им, без да навредят на цивилните.

Ракетите, известни като Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP), са създадени от Phantom Works на Boeing за Изследователската лаборатория на военновъздушните сили на САЩ и за първи път са тествани успешно през 2012 г., съобщава Daily Mail . Те бяха разгърнати - тоест инсталирани на различни места по света - и влязоха в експлоатация през 2019 г.



Бившият ръководител на отдела за високомощни микровълни в Изследователската лаборатория на военновъздушните сили в базата Къртланд Мери Лу Робинсън потвърди пред изданието, че 20 ракети CHAMP са в действие и са готови да ударят всяка военна цел, включително ядрени съоръжения. Самата лаборатория, попитана от репортери, каза, че „оперативната сигурност не позволява обсъждане на конкретни оперативни приложения на технологиите“, добавяйки, че ракетите CHAMP се считат за демонстрационна програма.

Изданието отбелязва, че Пентагонът е финансирал програмата и е наредил на военновъздушните сили по света да провеждат обучение по разполагане и експлоатация на ракетни системи. CHAMP може да проникне в бункери, където са скрити предмети, без да наранява хората вътре. Насочена към командни пунктове и контролни центрове, ракетата може да извади от строя въоръжените сили на всяка държава. В този случай една ракета може да удари няколко цели подред.

Въпреки че Иран може да се опита да защити своето оборудване, американски служители казват, че това няма да бъде ефективно срещу ракетите CHAMP. В допълнение към подземните бункери и командни центрове, CHAMP може бързо да дезактивира изтребители, танкове, кораби и ракетни системи и ядрени съоръжения.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912