сряда, 2 януари 2013 г.

МОЗАЙКА


Борисов: Българите да са ми живи и здрави, а аз – двойно

Аз имам от дядо ми една мисъл - кой каквото пожелае, да му се случва двойно. Кой каквото ни мисли, да му се случи два пъти. Аз на българите им мисля само хубавото, искам да са ми живи и здрави и двойно да ми се случи и на мен. Това новогодишно пожелание към народа и към себе си отправи премиерът Бойко Борисов. Той посрещна 2013-а в кабинета си в Министерския съвет, а компания му направиха за кратко няколко телевизионни журналисти. Чрез техните камери той отправи честитката си.

Божидар Димитров: В Скопие всъщност не искат европейско членство

Днешният управляващ политически елит в Скопие не желае Република Македония да влезе в Европейския съюз, заяви Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. В интервю за БНТ (bnt.bg) историкът, популярен с твърдата си позиция по адрес на постоянната антибългарска политика на тамошните политици, обясни, че те не желаят присъединяване, за да не бъдат принудени да се подчиняват на европейските правни и етични стандарти. "Но те се правят че кандидатстват, за да заблуждват хората, населението - българи албанци, цигани, турци - които искат да са в Европа. Божидар Димитров разказа почти неизвестния или системно премълчаван у нас факт за извършения през 1944 г.  "чудовищен геноцид спрямо едни българи, които са живеели там". "Беше им заявено, че те вече не са българи и хората, които са отказали да приемат това, около 30 000 души, са били избити по данни на македонски източници, а 120 000 са преминали през страшни лагери и затвори", каза историкът.

Новогодишно слово на президента - Пирин или Колорадо? Питайте президента

Първата новогодишна реч на президента Росен Плевнелиев взриви социалните мрежи, след като иначе новаторското му обръщение към нацията не мина без гаф. Тази година администрацията на държавния глава реши да разчупи иначе сухите президентски обръщения, като речта бе заснета на фона на книгите в библиотеката на Софийския университет, а различни снимки онагледяваха събитията, на които Плевнелиев се спираше в словото си.До тук добре, само че когато държавният глава говореше за красотата на страната ни и нейната впечатляваща история, на малкия екран след снимката на хълма Царевец се появи, не някоя красива българска планина, а прочутите Скалисти планини в Колорадо.Гафът на президентската администрация моментално беше забелязан и в Twitter и Facebook се появиха саркастични коментари. В мрежата за видеосподеляне YouTube пък веднага беше качена новогодишната реч на Плевнелиев, като при появяването на снимката с изглед от САЩ се появява следния надпис: "Г-н президент, това е България?!?".