сряда, 20 март 2013 г.

Разкрития

Кой ще грабне Нет Инфо?

Търгът за "Нет Инфо" АД наддават три компании, навлезе в решителен стадий. Според източници най-висока оферта са дали собствениците на Sportal.bg. След тях е консорциумът между NEG.bg на Иван Николов, Елвин Гури и бившия съсобственик на "Нет Инфо" Любен Белов. Най-ниска е офертата на NovaTV. Собствеността на "Нет Инфо" означава контрол върху един от най-големите новинарски портали vesti.bg, както и върху сайта за електронна поща abv.bg. Формално Sportal е част от "Ем Ес Кий Груп", кoято чрез "Ес Ем Консултинг", собственост на Димитър Марин и Ангел Шишков, владее сайтовете Data.bg, Profit.bg, Svejo.bg, Novini.bg, Hotnews.bg и други интернет проекти. Преди кризата Sanoma купи "Нет Инфо" за 29 милиона евро. Данните за сегашната оферта на Sportal.bg са за сума между 10 и 15 млн. евро. В сегашната икономическа ситуация не са много играчите на пазара, които могат да си позволят да извадят такава сума за медиен проект. Прегледът на финансовите отчети показва, че фирмата Спортал.БГ АД има 2,148 млн. лева печалба през 2011 г. "Ес Ем Консултинг" има 228 хил. лв. печалба за 2011 г. и притежава два апартамента оценени на 828 хил.лв. Според два независими източника на Биволъ, реално зад офертата на Sportal за "Нет Инфо" са капиталите на банкера Цветан Василев и австрийския фонд Mezz. Миналият петък в София се е провела среща между директора на финландската компания Sanoma Пол ван Дриесен и представители на Sportal, твърдят още нашите източници. На тази среща Sportal са поискали от финландците екслузивност на процедурата. Провеждането на такава среща докато трае процедурата на търг е твърде странно и не се вписва в правилата за етични бизнес практики на скандинавците. Съмнителните авоари на Sportal, които далеч не са достатъчни за покупката на "Нет Инфо", са само детайл от един по-голям проблем. Зад офертата всъщност стои финансовата мощ на Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.
Тази банка държи парите на големите държавни предприятия, депозирани там още от времето на Тройната коалиция. Срещу това правителството на Тройната коалиция получаваше абсолютно безкритично отношение от страна на вестниците и телевизиите на "Нова българска медийна група" на Ирен Кръстева и Делян Пеевски, която изкупуваше медии с кредити от КТБ.
След като ГЕРБ дойде на власт, за една нощ въпросните медии се преориентираха към възхваляване на Бойко Борисов. Също за една нощ след оставката на правителството "Борисов" всички тези медии станаха критични към правителството в оставка.
Делян Пеевски, който фактически управлява пресгрупата, изкара един мандат като депутат от ДПС. Докато той беше "в опозиция", държавата продължаваше да налива пари в КТБ, а медиите му хвалеха и бранеха самоотвержено властта на ГЕРБ. След разпускането на парламента Пеевски беше експресно върнат на работа в следствието от ВСС, където заседава неговия тъст. Той обаче веднага излезе в неплатен отпуск и до дни започва предизборна кампания в Пазарджик, където ще води листата на ДПС. Така мястото на Пеевски в бъдещия
парламент е гарантирано, а бъдещата управляваща коалиция може да разчита на твърда медийна подкрепа, стига да не пипа авоарите на държавните фирми в КТБ, разкрива Биволъ.