понеделник, 18 март 2013 г.

Разкрития

Гара за двама!

Две фирми на Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) и телевизия TV7, ще участват в ремонта на Централна жп гара в София.
Вчера стана ясно, че търгът се печели от обединение между “Главболгарстрой” (ГБС) и “Водстрой 98″ и “Промишлено строителство холдинг”, като последните две фирми са свързани с Цветан Василев.
Консорциумът, в който ГБС държи 50%, предложи на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) цена от близо 56 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност на проекта от 52 млн. лв. Проектът се финансира от оперативна програма “Транспорт” (ОПТ) с 20 млн. евро.
От общо 6 фирми, кандидатствали за конкурса, 4 бяха отстранени, като официално обяснение досега няма. Когато беше открита  процедурата през октомври 2012 г.,  желание да участват  заявиха 50 фирми, закупили документацията.
 Според генералния директор на НКЖИ Милчо Ламбрев  4-те фирми са отстранени поради “проблеми с техническата документация”. “Нормално е да са имали проблем, след като от тръжната комисия не ги допуснаха до отварянето на ценовите оферти”, коментира той. Запитан знае ли, че две от фирмите са на Цветан Василев, той коментира че е работа на ГБС кого ще вземат за партньори. “Знам за ГБС,  но това защо другите две фирми са на Цветан Василев медиите сте в правото си да се упражнявате”, коментира Милчо Ламбрев.