сряда, 13 март 2013 г.

Бодра смяна

Марин Райков: Моят екип ще бъде работлив, а не бъбрив!

Бившият премиер Бойко Борисов сдаде с напътствия изпълнителната власт на новия министър-председател в служебното правителство Марин Райков. Той от своя страна, ги прие с благодарност. На церемонията по встъпване в длъжност на служебното правителство присъстваха министрите на служебния кабинет и бившите министри от правителството на Борисов. Новият служебен кабинет с премиер Марин Райков встъпи в длъжност с указ на президента Росен Плевнелиев. "Така, както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет. Искам да благодаря на министрите от старото правителство за това, което правеха", заяви бившият премиер Бойко Борисов. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме, но затова Господ праща изпитанията, за да могат хората да се поучат от грешките. Нямаше смисъл да чакаме още месец и половина да дойдат редовните избори. Решението беше правилно, което взехме и така има възможност всички политически партии и всички, които искат да участват на изборите, да отидат и да участват, това е единственото демократично нещо – избори и там хората, които са гласували най-много за дадена партия получават мандат да управляват. Всеки един от вас да отчете това, което е направил добре и да си направи изводите какво не сме могли да направим по-добре, заяви Борисов.
Премиерът Марин Райков заяви от своя страна, че те могат да управляват и ще управляват без парламент и без собствен бюджет, "но не можем да управляваме без доверието на хората".

"Още от самото начало държа да кажа, че този министерски екип ще бъде работлив, а не бъбрив. Той ще има комуникационна култура с медиите, но трябва да бъде оставен да работи и аз много разчитам на медийната подкрепа и независимост", подчерта Марин Райков.

Много голяма част от изказването му днес в Гранитната зала в сградата на Министерски съвет беше обръщение към неговия предшественик Бойко Борисов. Марин Райков дори направи оценка на решението на Борисов да подаде оставка. "Доказахте, че сте силен, а не силов политик като създадохте условия народът да бъде чут отново. Това е от ключово значение. С това доказахте, че демократичните принципи са стил на поведение и начин на мислене на българските политици и българската политическа класа, че ние днес можем да се наречем европейска демократична България", обърна се той към Борисов.

"Сега е наш ред да организираме демократични и прозрачни избори. Уверен съм, че като партиен лидер ще помогнете да се установи градивен диалог да проведем спокойно състезание между партийните платформи и проекти, които трябва да отговорят на очакванията на гражданите и които трябва да върнат надеждата сред българите", каза още Марин Райков на своя предшественик. "За мен е много важно да кажа няколко неща: ще държим на приемственост по отношение на направеното от вас в областта инфраструктурата, археологията и културата и други области, в които бяха постигнати определени резултати. Ще стъпим върху приетите с вашето мнозинство закони, тъй като ние няма да имаме възможността да предлагаме законопроекти. Ние ще изпълняваме вече разписания бюджет. С този бюджет, приет с вашето мнозинство ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика за доходите", добави той.