понеделник, 18 март 2013 г.

Апетит

Двойно повече кюфтета изяли депутатите през 2012!

Двойно повече храна е изядена в депутатския стол през миналата година. Вместо да се продадат кюфтета и манджи за 295 000 лв., както е било планирано в началото на годината, при подготовката на бюджета на парламента, са сготвени и продадени ястия за 472 113 лв., сочи отчет за работата на Народното събрание, публикуван на интернет страницата му.
През 2011 г. столът на парламента е продал храна за 268 000 лв., но затова пък през 2009 г., когато работиха две народни събрания, беше поставен рекорд с 520 000 лв., дадени за манджи. Увеличението на стокооборота през миналата година в сравнение с 2011 г. най-вероятно се дължи на голямото количество външни посетитетли, които идваха по покана на депутатите и задължително в програмата им се включваше и обяд в депутатския стол. Отделно от топлите манджи избраниците са консумирали хранителни продукти за 391 401 лв. Това са кафета, сандвичи, различни мезета и бонбони. В депутатското кафене надценките са по-ниски и затова някои пазаруват цели щафети салам за вкъщи. Въпреки това в началото на годината по план е било заложено да се продадат продукти за 460 000 лв., но явно кюфтето е било по-предпочитано от сандвича, коментира „Преса“. В началото на тази година имаше опашки за сандвичи с филе от сьомга, които въпреки че струваха 3,20 лв., се радваха на голяма популярност.
Депутатите са изминали 2 275 102 километра през 2012 г., сочи още отчет на институцията по функционални области. По план е било предвидено да пропътуват дори много повече – 3,6 млн. километри. В края на 2011 г. парламентът е платил бензин за доста по-малко километри – едва 1 932 915 км. Пет транспортни произшествия с парламентарни коли по вина на водача са регистрирани през 2012 г., а година по-рано са били само три. Отчетено е, че сигурността на пътниците през 2012 г. е била на 100% гарантирана и няма отказани заявки. По показател „осигуреност на паркирането на личните коли на народните представители“ има леко неизпълнение. Вместо от тази екстра да се ползват 95% от депутатите, възползвали са се 77%. Те получаваха талони за безплатно паркиране до парламента. Тези, които не ползват коли, ги преотстъпваха на приятели и сътрудници, но след няколко скандала режимът беше затегнат и така най-вероятно се е снижил и процентът.
Депутатите и служителите на Народното събрание са почивали малко повече, отколкото е било предвидено. Вместо 65% да ползват базата, от нея се е възползвал 70% от персонала. През 2011 г. само 18% от служителите и избраниците ни са ползвали държавни почивни бази. До 28 март депутатите имат неизвинени отсъствия от парламента, макар че той беше разпуснат с указ на президента от 15 март. На интернет страницата на Народното събрание пише, че най-много отсъстващи народни представители има на 20 март 2013 г., тоест идната сряда. За тогава са оповестени имената на 46 депутати от БСП и ДПС. Твърде възможно е това да е грешка, защото на сайта няма публикувани неоправдани отсъствия за февруари. Отсъствията от комисии без уважителни причини обаче също са описани като мартенски.