понеделник, 15 април 2013 г.

Актуално

Обвиняват четирима за подслушването, Цветанов непорочен!

Четирима души ще бъдат обвинени по сигнала за подслушване на Сергей Станишев, а бившият вътрешен министър Цветан Цветанов засега остава сега от скандала СРС-гейт, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров.
22-ма са разпитани по случая, някои от тях са викани повторно. Под наказателна отговорност са подведени Цветан Димитров, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров, всичките са служители на МВР.
Констатирани са нарушения за боравене с апаратурата, имало нарушения и в дневниците на автомобила за подслушване. Главният прокурор показа писмото-сигнал до Станишев, което Цацаров изтъкна, че няма подпис. Именно заради липсата на автор прокуратурата не са била захванала да проверява случая.
Има информация по СРС-гейт, която е спестена на медиите, обясни главният прокурор. Тайните неща обаче не са съществени, твърди той.
Според прокурор Борислав Сарафов колата за подслушване била като ядрена бомба. Разследващите са констатирали нередности от страна на началника на звеното за подслушване Радко Димитров, който след работно време демонтирал апаратурата, търсейки хард диск. Той звънял до фирмата производител да иска парола, после изтрил цялата информация.
Направен е опит да се излъжат проверяващите за възможностите на техниката. Опитали са да скрият, че тя записва глас. Според прокурорите трябва да образуват дела срещу определени лица. Самият Цацаров забранил делото да е срещу неизвестен извършител.
От прокуратурата съобщиха, че разследването продължава и е възможно да бъдат подведени под отговорност още обвиняеми. Разследващите ще се опитат да разберат какви данни са изтрити.
Прокурорите отказаха да разкрият на кои адреси е използвана колата за подслушване.
Като гръмнал скандала, от звеното за подслушване първо опитали да унищожат информацията с отверка, после поискали парола. Секретната машина ползвала пълна автономност по отношение на мобилните оператори, обясни зам.-градският прокурор Роман Василев. Подслушващите не били обвързани с операторите.
Обвинителите бяха категорични, че бусът за подслушване е същият, който е описан в сигнала на Станишев.
Според Сотир Цацаров разследващите не са се забавили със случая. Те си вършили работата експресно, а проверката е извършена без ДАНС и МВР, само от прокурори.
Самият Цветанов дал кратки обяснения пред двама прокурори. Зам.-председателят на ГЕРБ заявил, че той не е виновен, виновниците за подслушването били други.