четвъртък, 4 април 2013 г.

Актуално

ГЕРБ-Варна се самопочиства!
Н.Пашов

Общинският съветник от Варна Николай Пашов (ГЕРБ) е подал оставка. Това съобщи пресцентъра на партията в града. Според разпространената днес следобед информация Пашов е взел решението си "след разговор с областното партийно ръководство в града"

Като мотив за решението си съветникът посочил, че "няма да допусне името му да бъде използвано като повод за атаки срещу партията". Освен това той не искал развитието на компанията "Хидрострой", на която е управител, да бъде свързвано с политическата формация.

Същинският повод за оставката на Пашов обаче е фактът, че именно "Хидрострой" е една от компаниите, които в момента усвояват спешно отпуснатите от правителството 5 млн. лева за ремонт на входния булевард "Владислав Варненчик" във Варна. Това заявиха членове на местното ръководство на ГЕРБ в града пожелали да останат анонимни.

Отпускането на средствата за ударното предизборно асфалтиране на булеварда бе разпоредено с неприсъствено решение на бившето правителство в началото на март. Сумата, спешно отпусната от бюджета, е в размер на 5 млн. лв., а за да съобщи добрата новината на място във Варна пристигна лично бившият министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Скоро след това стана ясно, че Павлова ще води листата на ГЕРБ в града за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

От решението на Министерския съвет за отпускане на средствата за финансиране на ремонта стана ясно, че той ще бъде поверен на компаниите, които от години изпълняват обществените поръчки на Община Варна за рехабилитация на пътните настилки в града. Това са близките до ГЕРБ дружества "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг". Резултатът от дейността им обаче е обект на непрекъснати критики и протести от страна на гражданите, а Варна си спечели името на град с най-много дупки по улиците заради некачествени ремонти.

Двете дружества "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг" спечелиха обявения през 2012г. конкурс, за поддържане на пътища и строителни ремонти в две от варненските райони - "Одесос" и "Младост". Стойността на поръчката беше около 60 млн. лв., а срокът й до 31 март 2016 г.

Справка в търговския регистър и системата за фирмено разузнаване "Дакси" показа, че компанията "Хидрострой" е управлявана от общинския съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов. Преди време той заяви за Дневник, че не е конфликт на интереси общински съветник да печели общински търгове.

"Аз не смесвам политиката с бизнеса, обясни тогава той. Не е проблем, че печелим общински поръчки, проблем е, когато един общински съветник не работи".

Според регистъра "Дакси" Пашов, управлява около десетина компании, а баща му Купен Пашов е началник на отдел "Дейности по защита на населението" в община Варна.

Второто дружество, което ще усвои част от парите за ремонта на бул. "Владислав Варненчик" е "Инжстройинженеринг", което също е сред вечните печеливши в търговете на Община Варна за пътни ремонти.

Днес от Областната администрация във Варна съобщиха, че утре на посещение в града ще бъде служебният премиер Марин Райков. Посещението му ще започне около обяд с инспекция на ремонтирания в момента булевард.