неделя, 28 април 2013 г.

Разкрития

Хванаха бъг в софтуера за изборите!

В софтуера на “Информационно обслужване” за преброяване резултатите от изборите е
заложен бъг, който позволява тяхното фалшифициране.
Това твърди сайтът “Биволъ” като се позовава на хакери, които са копирали строго секретния код на “Информационно обслужване”, за който държавата плати 1 687 896 лева. Кодът беше засекретен, въпреки протестите на неправителствените организации, интересуващи се от прозрачността на изборите, които още тогава предупредиха, че пресмятането на резултатите се прави по непрозрачен начин.
Методиката беше приета от ЦИК по възможно най-непрозрачния начин: в нощта на 15 срещу 16 март 2013г. (петък срещу събота), в 23:16 часа, с решение No 2163-НС. Срокът за обжалване на решението беше 72 часа (включвайки два почивни дни), припомня сайтът.
Грешката е заложена в разпределението на мандатите в отделните райони. Ако законът се спази точно, компютърната програма ще изпадне в безкраен цикъл. Така ще се окаже, че ЦИК трябва да вземе решение за всички спорни мандати, без да е предвидена процедура как да стане така, твърдят математици, към които “Биволъ” се е обърнал за коментар по изтеклия наяве секретен код. Така ЦИК, в която ГЕРБ има 40% от членовете й, ще разпредели по свое усмотрение коя партия в кой район да вземе мандат.
Само преди месец неправителствени организации разкриха гаф в методиката на ЦИК за пресмятане на резултатите, който позволяваше на партии да вкарат депутати и без да са минали 4%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар