сряда, 10 април 2013 г.

Разкрития

ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ СА ВИ ОТКРАДНАЛИ ПОДПИСА ЗА ПОДКРЕПА НА НЯКОЯ ПАРТИЯ

На заседание на Обществения борд за изборите към Министерски съвет от 10 април 2013 г. служба ГРАО е поела ангажимент да извърши безплатна проверка за всеки гражданин, който иска да разбере дали неговият подпис фигурира в подписките на партиите, с които те са се регистрирали за Избори 2013.

В подписките се съдържат над един милион имена, ЕГН-та и подписи на български граждани, 700 000 от тях са проверени от ГРАО. Сред проверените подписи вече бяха установени драстични нарушения като подписи на лица под запрещение, затворници и непълнолетни.

Напълно е възможно да е злоупотребено и с Вашия подпис ако не сте се подписвали изобщо в подкрепа на политическа сила или ако сте се подписали само в една подписка, както повелява законът.

Само Вие можете да проверите това. Ако проверката установи, че някой е използвал неправомерно Вашите данни и Вашия подпис, то става дума за престъпление по Наказателния кодекс. Можете, а и трябва да се обърнете към Прокуратурата, която да разследва и установи авторите на престъплението и да сезира Комисията за защита на личните данни за злоупотребата.

Прецеденти вече има. Прокуратурата е установила, че партията "Нашия град", свързвана с варненската престъпна групировка ТИМ е използвала за своя подписка данните на лица осигурявани в пенсионния фонд "Сила", принадлежащ на същата групировка. По случая е образувано досъдебно производство и разследването се води от Националната следствена служба.

Ако не сте съгласни мутрите най-необезпокоявано да експлоатират Вашите лични данни за политически цели, можете да дадете Вашия принос за прекъсване на тези престъпни кражби на лични данни, от които се облагодетелстват безскрупулни политици. За целта изпратете следното електронно писмо до служба ГРАО:

=======

До адрес:  elections@grao.government.bg
Уважаеми,

Моля да бъде извършена проверка дали моите лични данни и подпис фигурират сред проверените от ГРАО записи на подписките, представени в ЦИК за регистрация на политически партии и инициативни комитети на парламентарните избори 2013 г.

Три имена:

ЕГН:

Ако данните ми са използвани, моля да ми бъде изпратена следната информация:

- в подписките на кои партии и/или инициативни комитети са вписани моите лични данни и фигурира моя подпис?

- в коя партийна подписка данните и подписът ми са зачетени за валидни;

- за всяка подписка където фигурират моите лични данни: под кой уникален номер е записът и на кой лист от подписката е той?

Ако данните ми не са използвани, моля това да ми бъде потвърдено в отговора.

С уважение